Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Červená řepa a šalvěj v Apetitu

Apetit 10-2012 červená řepa

Tentokrát jsem si zařepovala. Kopírovat sezónu znamená teď kořeny zpracovávat a taky nezapomenout na bylinky.

Letí to. Dopíšu článek, přebalím, povozím v kočáře a píšu další článek. Než se otočím, vyřazuju malé oblečení, místo meruněk zpracovávám švestky, kočár nahrazuji šátkem (a je klid), vytahuju mikiny a podzim je na krku. A tak se stalo, že se mi texty nějak kupí. O šalvěji jsem se nestihla ještě rozepsat a už vychází další číslo s červenou řepou.

Tu jsem si nemohla odpustit, i když pro mnohé z vás je to asi ohraná písnička. Moje léto s červenou řepou korunovala dcera větou „mami, na červenou řepu zapomeň, tu já NEMÁM ráda“. To bylo po tom, co dvakrát za krátkou dobu dostala k večeři těstoviny s červenou řepou na smetaně (inspirace od Florentýny). Jenže netušila, že ji stejně sní v tom guláši, co se po něm celá rodina jen olizovala. Recept na něj hledejte v říjnovém čísle Apetitu (10/2012). Původně jsem si jej chystala publikovat tady, ale stalo se, že se hodil tam :)

Hovězí guláš po burgundsku

Šalvěj byla už v zářijovém čísle a osobně jsem ji (narozdíl od máty) letos nasušit stihla. Jakožto čerstvá dvojnásobná matka jsem si nemohla v článku odpustit zmínku o nápoji vhodném pro snížení tvorby mateřského mléka. To až dojde k odstavování. Jenže recept se tam nevešel, takže: 2-3 lžičky sušených lístků zalijeme hrnkem vroucí vody a luhujeme 15 minut přikryté. Po vychladnutí přidáme pro větší účinek 1 lžičku lihové tinktury ze šalvěje. Pijeme vlažné 1-2 šálky denně, nejdéle 3 dny.
Jinak by šalvěj těhotné a kojící ženy (a samozřejmě i děti) neměli moc požívat, právě kvůli obsahu jedovatého thujonu.

Právě zvažuji, co s hromadou jablek, mám rozepsané dortové hrátky a taky recenzi na docela fajn rodinnou kuchařku dvou německých autorů. Vařila jsem z ní třeba čočkové bolognese, dýni s ovčím sýrem nebo brambory s bylinkovým tvarohem. Máte se na co těšit.

* Co už vyšlo v Apetitu aneb Surovina po surovině *
Mohlo by vás zajímat:
Dýňový dipDýňový dip Celerová polévkaCelerová polévka a sýrové muffiny JablkomatNejlepší jablečné recepty

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>