Tepe to v ní životem každým coulem, tedy soustem. Aplikací následujícího postupu ukoulíte raw pochoutku. Připravte se na ořechově sytou smršť.
Živá strava (raw food)
je dalším výživovým směrem. Nebojte, brouky a červíky tady teď vynecháme. Vitariáni – zastánci raw food – jedí jen a pouze stravu tepelně neupravenou respektivě takovou, která prošla úpravou maximálně do 42 stupňů Celsia. Suroviny tedy konzumují obvykle v syrovém stavu, nebo si připravují různé pochoutky sušením v troubě. Je jim po takovém krmení dobře a já říkám proč ne, když to někomu vyhovuje.
Pak je tu druhá strana těch, co v zaměření se pouze na živou stravu nevidí žádný smysl. O tom, který z výživových směrů je ten jediný správný bychom mohli dlouze diskutovat. Vyberte si prostě to správné dobro ušité na míru pro vás a to si užívejte. Já beru od každého něco. Ze živé stravy je u nás doma hitem tahle koule.
80 g slupky zbavených mandlí, 20 g slunečnicových semen, 120 g vlašských ořechů, 10 g nemletého máku, 25 g kakaového másla, med
- Do nádoby mixéru dejte mandle, ořechy, mák a semena. Rozmixujte najemno – kuličky máku se vám takto nepodaří namlet, spíše se rozmístí do hmoty, a to je právě fajn.
- Kakaové máslo rozpusťte v misce nad parou a přidejte do směsi společně s jednou lžící medu. Znovu promixujte a ochutnejte, případně doslaďte medem.
- Tvarujte koule, které skladujte v nezakryté nádobě v lednici. Vydrží tam věčnost. Teda dokud je nesníte.
- Před konzumací se mi osvědčilo koule nechat chvíli při pokojové teplotě povolit. Rozvine se více jejich ořechovo-kakaová chuť.
Jde to i bez kakaového másla?
Chápu, kakaové máslo není zrovna věc, co máte furt ve spíži. Ano, jde to i bez něj. Hmota neztuhne tolik, bude lepkavější a více ořechovější chuti. Kakaové máslo dává koulím tajuplný kakaový nádech a k tomu taje už při 36 stupních, takže jej lze rozpustit šetrně nad parou. O kakaovém másle jsem psala více v článku o cukroví.
Takže za pokojové teploty je tuhé, drží tedy koule pěkně pohromadě. Můžete jej ale celkem snadno vynechat, vytvarovat z ořechové hmoty koule a ty na povrchu obalit sezamovými semeny – nebudou pak tolik lepit. V tom případě ale doporučuji přidat více máku a ubrat vlašských ořechů, je to tak chutnější. Musíte ovšem nejdříve zvlášť pomlet mák a pak vše ostatní. Ve větším množství by už nenamleté kuličky máku rozbíjely strukturu hmoty.
Ořechy a semena jsou pro vitariány zdrojem cenných bílkovin a tuků. Jako bonus pak přistupují minerály, například vápník z máku, draslík z mandlí nebo železo ze slunečnicových semen. Přiznávám, raw food nápady nemám tak úplně ze své hlavy. Inspirovala jsem se tady.
Mák, med i oříšky mohou být alergen. Zkoušejte je u malých dětí postupně. Můžete poprvé maličko ochutnat po dovršeném prvním roce a sledovat reakci. Každopádně riziko vdechnutí u namleté směsi jaksi nehrozí, takže tady máme ve hře fakt jen případnou alergii.
Koule se báječně hodí jako rychlá sváča, co zažene chuť na sladké, nezvedne prudce hladinu cukru v krvi a celkem zasytí. Kdybych o nich věděla o pár let dřív, přibalila bych si je jako pohotový zdroj energie do porodnice. Tohle je totiž mnohem lepší varianta, než cpát se průmyslovými sladkostmi. A hlavně JE DOBRÁ!
Mohlo by vás zajímat:
Makový koláč s povidly | Arganový olej a pasta z mandlí | Naše snídaňové kaše |
---|
Majko nikoliv, protože kokosový tuk má nízký bod tání a při pokojové teplotě je prakticky tekutý – koule potřebují držet pohromadě. Ale lze kakaové máslo a med nahradit jednou lepivou surovinou, a to jsou datle. Pokud koupíte moc vysušené datle, nechejte je máčet ve vodě, ať se nasají a jsou měkčí. Pak je zamixujte do oříšků.
Šlo by nahradit kakaové máslo kokosovým olejem?
Míšo, mandle prostě zalijte studenou vodou a
nechte máčet, po půl hodině zkuste loupat.
Koule jsou super, kakaové máslo jim dodá výjimečnou chuť. Jen jsem se chtěla zeptat, jak docílíte oloupaných mandlí, aniž byste je spařovala vařící vodou – pak už asi nejsou raw – ale nevím, nejsem odborník na raw
[…] obsahující kakaové máslo je velmi jendoduché připravit, příkladem budiž Živá ořechová koule, kde se vyskytuje jen několik ingrediencí a výsledek stojí rozhodně za […]
Děkuju mockrát za vysvětlení k tomu cukru i za radu ohledně kokosových kuliček bez kokosu:-)
Gabrielo, kokosový cukr vůbec nechutná kokosově. Jde totiž o nektar z květů kokosových palem Ale nahradit jej můžete třeba třtinovým cukrem muscovado. A ty jáhelné kuličky od Hanky Zemanové jsou tak specifické právě díky kokosu. Pokud jej něčím nahradit, pak to musí být taky tak výrazné. Zkusila bych sezam a nebo opražená a nahrubo mletá slunečnicová semínka. To by mohlo fungovat.
Děkuji za odpověď. 20 kousků by mohlo stačit Už se moc těším, až je vyzkouším.
A s dnešní makovou bábovkou jste se mi vyloženě trefila do noty, protože mák já prostě můžu. Naopak nejsem velkou milovnicí kokosu a v této souvislosti mám na Vás ještě dva dotazy. Jednak, jestli kokosový cukr, používaný právě v té bábovce (ale nejen v ní) chutná klasicky kokosově a jednak, čím myslíte, že by se dal nahradit strouhaný kokos v jáhelných kuličkách podle Hanky Zemanové.
Díky moc za všechny Vaše recepty a krásné povídání k nim.
Gabrielo, záleží jak velké kuličky budete dělat U nás tak kolem dvaceti kusů.
Můžu se zeptat, kolik je asi kuliček z tohoto množství surovin?
Vypadá to fakt dobře Ořechy a semínka miluju