Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

GMO kukuřice za rohem

Kukuřice klasy, zdroj: sxc.huČeskobudějovický deník.cz informoval o pokusném výsevu geneticky modifikované kukuřice chystaném v těchto dnech kousek od metropole jižních Čech.

„Je to kukuřice jen na pokus a bude podléhat přísným opatřením na výsev, ošetřování a likvidaci“ ujištila vedoucí vědeckého projektu Oxana Habuštová z Entomologického ústavu Biologického centra Akademie věd ČR v Českých Budějovicích.

Vědci hodlají testovat, zda uměle upravená odrůda ovlivní přirozené nepřátele bázlivce kukuřičného a jestli odolá přímému napadení tímto škůdcem, pokud se v porostu vyskytne.
Druhým cílem pokusu je zjistit, jestli je z biologického a ekologického hlediska škodlivější geneticky modifikovaná kukuřice, nebo používání širokospektrálních insekticidů.

Celý článek najdete zde.

Co ovšem taková jižní Morava?

Za zmínku stojí ještě závěrečný názor paní inženýrky Habuštové:

„Dnes prakticky nelze na světových trzích koupit sóju, která by neobsahovala geneticky modifikovanou příměs. V řadě států, například USA, se pěstuje a tedy konzumuje převážně geneticky modifikovaná kukuřice a žádné neblahé účinky nebyly pozorovány. Strach lidí vyplývá jen z nevědomosti.“

Z nevědomosti o čem? Že jsou dlouhodobé účinky geneticky modifikovaných potravin stále velkou neznámou? Že jde o záležitost přírodě cizí? Nebo, že jde o nasycení stoupajícího počtu lidí na Zemi?


A co vy na to? Je „více než deset let“ dostatečná doba na to, abychom si byli neškodností GMO plodin jistí?

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>