Celý duben jsem sem si ani neškrtla. Nenapsala žádnou recenzi, nedoplnila blog a nestihla Rudyho Linku. Ale aspoň jsem si zachřestila na farmě, okopala pradědovy jahody mezi vínem, opekla povinný čarodějný špekáček a ukojila neudržitelnou potřebu po hebkých citrusech.
Jaro není zrovna čízkejkové období. Asi by se více hodil koláč z rebarbory, bylinkové máslo a různorodá míchanice zelených natí v polévce. Jenže já mezi pampeliškami, sedmikráskami, kopřivami, salátem a další jarní krásou dostala chuť na cheesecake. Můj čízkejk s ricottou a citrusy, co bere do hry i pomeranč, je svěží a raz dva hotový (a taky pak rychle pryč).
Nechce se mi chodit kolem horké kaše, stejně všichni víte, co je cheesecake a co od něj můžete v domovském USA očekávat. Dneska půjdem rovnou na recept. Přijdou si v něm na své příznivci alternativních surovin z méně tučných zdrojů. A teď honem, v troubě na mě tůtá právě dopečený chleba a v posteli vrní každou chvíli vstávající dítě. Až vstane, budu už zase celá jeho, teda její 😉
Moje nejmilejší variace na cheesecake
do formy o průměru 22 cm
Suroviny:
1 ricotta (250 g kelímek), 1 kysaná smetana (150 g, nejlépe bio), 4 polévkové lžíce vloček agaru přivedených k varu ve 200 ml vody a povařených cca 8 minut (musí se rozpustit), kůra a šťáva z 1 citronu, kůra a šťáva z 1/2 pomeranče, cukr dle libosti (já teď ráda fruktózu), oblíbené sušenky a máslo na korpus
Korpus ze sušenek a másla uplácejte podle klasiky, třeba smíchejte 200 g drcených sušenek a zhruba 50 g rozpuštěného másla. Vločky agar můžete předem ve vodě nechat rozmočit, aby se lépe rozpuštěly (nechte je luhovat klidně i hodinu). V míse rozmíchejte ricottu, smetanu, kůry a šťávy, oslaďte a přidejte rozpuštěný agar. Promíchejte a neotálejte, směs rozetřete na korpus. Vychlaďte a dejte se do něj
Děkuju moc, vyhovuje mi, že se to nepeče, jen jsem se chtěla ubezpečit
Zdravím Vendulo, opravdu se nepeče. Proto je tohle variace na cheesecake, protože do toho pravého patří vejce a skutečně se peče v troubě. Já občas potřebuji něco velmi rychlého a co do rychlosti přípravy je tento dezert jednička. Místo agaru můžete použít želatinu a výsledek bude trošku pevnější. A ještě k receptu dopíšu, že vločky agar je dobré před použitím namočit, rychleji se pak rozpuští.
Dobrý večer, Věruško, ráda bych se zeptala, tento cheesecake se nepeče? Prozatím jsem měla vždy recept, kdy se dort zapékal…
[…] Moje nejmilejší variace na cheesecake […]