Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Pečené papriky ve skle

Pečené papriky naložené v oleji

Chcete-li si paprikově užívat i v zimě, naložte si svoji pečenou papriku. Je skvělá do salátů nebo pomazánek a hlavně v ní máte domácí jistotu, že víte co jíte.

Nejnovější poznatky vědy o zdravé výživě hlásají, že zeleninu či ovoce je nejlepší dopřávat si, když je jejich sezóna. Takže pro naše rajčata, papriky, okurky atd. je to léto a dejme tomu brzký podzim. Ok. Jenže, co když na to vše dostaneme chuť zrovna v zimě?

No tak místo konzumace skleníkově vyhnané a pesticidy nabité čerstvé supermarketové zeleniny vitamíny doplníme tím, CO SI DOMA V LÉTĚ ZAKONZERVUJEME. A nebo tím, co pro nás zakonzervuje náš oblíbený farmář, že jo.

Leták k semináři Není všechno zdravé, co se třpytí

Céčko, béčko a éčko

O tom, jak je paprika ZDRAVÁ jsem psala v článku k polévce gazpacho. Ve zkratce: všechny papriky jsou zásobárnou především vitamínu C a B, červená nabízí betakaroten, žlutá a zelená ještě vitamín E.

Ten, kdo má citlivý žaludek, můžete mít problémy s trávením paprikové slupky. Bezpochyby je zdravé dopřát si papriku čerstvou, ale nic nezkazíte ani paprikou tepelně upravenou. Upečenou a zakonzervovanou vlastní papriku si pak bez pesticidových či trávících výčitek můžete dopřát během celého roku.

Pečené papriky - postup loupání

LOUPEME PAPRIKU

Čerstvé papriky podrobíte ošlehnutí plamenem (klidně nad plynovým hořákem) nebo vysokému opečení v troubě (na 200 st.Celsia). V obou případech trváte na opálení paprik místy až do černa. Musí jim začít naskakovat puchýře.

Nad hořákem držte a otáčejte papriku pomocí kovové kuchyňské pinzety. Účelem ale není, nechat papriky zcela popraskat.  Vytekla by jim šťáva, které je celkem škoda. Opékání vyžaduje pozornost. Když šťávu nebudete potřebovat v receptu, jednoduše si v ní namáčejte kousky chleba a zobejte, je to lahoda.

Za použití trouby se ujistěte, že nádoba, ve které papriky pečete, snáší vysoké teploty, ať vám například keramika nepraskne (jako jednou mě). Během pečení papriky párkrát otočte, musí být pěkně opečené ze všech stran.

Hned po zčernání papriky na chvíli zabalte do mikrotenového sáčku. Zapaří se a vy slupku poté snadno sloupnete, jadérka odstraníte a zůstane vám v ruce měkoučká papriková dužnina.

 

Pečená papriková dužnina se báječně hodí k nakládání do olivového oleje, ze kterého ji před použitím prostě jen vytáhnete.

NAKLÁDÁME DO OLEJE

Paprikovou dužninu naskládejte do čisté a suché skleničky a zalijte slušným olivovým olejem tak, aby byly všechny papriky pod hladinou.

Než uzavřete, vidličkou mezi paprikami ulovte co nejvíce vzduchových bublin. V zájmu vyhnání kyslíku je dovoleno lehké promíchání, šťourání a popichování :-) Vzduch je hlavním nepřítelem konzervace. Až budete s lovem bublin spokojeni, uzavřete skleničku víčkem a postavte někam do temna a chladu. Vydrží tam věčnost.

Salát z pečených papriky

S pečenými paprikami můžete vykouzlit slaný koláč (kombinace sýrového tvarohového základu a pečených paprik) nebo je použít nasekané do tvarohové pomazánky. Úplně nejlépe se ale hodí do salátů. Těstovinových nebo jen tak paprikových, jako je ten na fotce. Dobrovolně přiznávám inspiraci v letním Gurmetu.

Papriky upečete a oloupete podle postupu výše. Když je budete loupat, učiňte tak nad miskou, do které zachytíte vytékající šťávu.

Do té posléze ponořte papriky nakrájené na proužky. Na čtyři papriky přidejte prolisováný stroužek česneku, olivový nebo slunečnicový olej, sůl a hojnou hrst nasekané petrželky. Lichořeřišnice je jedlou parádou.

Nebo si vymyslete svůj způsob, jak s pečenými paprikami naložíte. Však vy jistě budete vědět, co s nimi.

Mohlo by vás zajímat:
Celerová remuládaCelerová remuláda Julie Child Polévka gazpachoPolévka gazpacho Grilování - stůlTaková normální grilovačka

8 komentářů k Pečené papriky ve skle

  • avatar Višnja Fryštacká

    Ještě dodatek, zavářím papriky v zavařovacím hrnci, min. 20 min., Nic nerozbředne, naopak dostanou tu správnou konzistenci.

  • avatar Višnja Fryštacká

    Holky, nejjednodušší je opéct papriky v troubě, klidně na dvou plechách nad sebou. Jeden dám až nahoru a druhý úplně dolu a na min. 200°C. CCa po 15 minutách (to si vychytáte) plechy jednoduše prohodím a bez obracení opět peču cca 15 min. Časy si musíte vychytat (tak se opečou z vrchu i zespodu).
    Vyndám z trouby a naházím do hrnce, přehodím utěrku a přiklopím poklicí. Nechám vychladnout tak, aby mně nepálily prsty při loupání a papriky se zapařily. Připravím si:
    1. kastrolek nebo misku se studenou vodou na oplachování prstů a na šlupky z paprik,
    2. další nádobu, nad kterou budu loupat (a nechat vytékat šťávu z paprik) a následně do ní odkládat oloupané papriky.
    Když jsou papriky oloupané, naskládám je do sklenic a zaliju šťávou z paprik, kterou před tím osolím a jemně přidám ocet. Zavíčkuji a klasicky zavařím. Musím doporučit zavařovací hrnec. Dřív mi sem tam papriky zkvasily, ale co zavařuji v zavařovacím hrnci, ani jeden defekt, skvělý.
    V zimě, tedy až se rozhodnete udělat salát, si do mísy vylijte ze sklenice šťávu, přisolte, okyselte octem a nastrouhejte náš česnek v hojném množství a zalijte olejem (jakým chcete a nemusíte s ním šetřit), to vše promíchejte a vložte papriky ze sklenice a opět promíchejte. Ochutnejte a buď přisolte nebo přikyselte, pokud máte pocit, že jste to se solí a nebo octem přehnaly, buďte dámy v klidu, papriky nasáknou. Nejlépe nechat odstát cca půl hodinky. Salát je vynikající i druhý den (možná ještě lepší). V lednici dlouho nevydrží, ne že by se kazil, ale sežere se.
    Salát je výborný jen tak s namáčeným chlebem, ale i k pečeným bramborám i k pečenému masu, prostě ke všemu, co si žádá salát. A teď si ho musím udělat, pérují mi sliny, z loňska mám ještě sklenici a čerstvě udělaných 50. Nejlepší jsou na pečení a zavaření kapie a oranžové (i zelené papriky), ale hlavně masité a sladší.
    Je to trochu pracnější, ovšem …!!!
    Zlomte vaz a ať se zadaří.

  • Terezo, toť otázka. Zahřátý olej myslím nepomůže. Chce to skutečně sterilovat a nějak podobně, jako třeba okurky. Nejsem ale na zavařování odborník, vlastně doma nic nesteriluji, můžu se jen domnívat, ale s jistotou nevím. Myslím, že by to papriky mohly přežít, když půjde o krátký proces.

  • avatar Tereza

    Já si to myslela.spíš by mě zajímalo,zda se papriky nerozbrednou a na kolik a jak dlouho?A nebo rovnou zalit zahratym olejem?

  • Terezo, pokud nebudou v lednici, určitě sterilovat! Takže ano :-)

  • avatar Tereza

    Dobrý den,je !možné i papriky sterilovat?chtěla bych je dělat už teď a dávat je jako dárky k vanocum-v lednici není stále místo a sklep nemám

  • Jitko, já je mám zrovna teď dva týdny v ledničce a jsou pořád v pohodě. Tak zkuste pořádně dolít až po víčko a pochytat bublinky a pak dejte vědět, jestli letos plíseň byla/nebyla.

  • avatar Jitka

    Jé, děkuji, připomněla jste mi, že je nejvyšší čas udělat si pečené papriky :-)

    Každopádně, ať děláme rok co rok co děláme, nevydrží déle než dva týdny v ledničce a obvykle začnou plesnivět. Asi pořádně nedolíváme ten olej a neodděláváme vzduchové bubliny. No alespoň víme, že je máme co nejdřív sníst :-)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>