Abych nebyla jen za sladkou, tohle je můj oblíbený guláš. Olizují se po něm všichni chlapi a přitom do něj schovám i tak „chlapsky“ nepopulární zeleninu, jakou je u nás doma červená řepa.
Tuto gulášovou akcičku zvládnou i zaneprázdněné osoby nebo ti, co u sporáku nechtějí strávit věčnost, zvlášť o víkendu. Jednoduše všechno orestujete a vaříte, vaříte, a vaříte. Teda ono se to vaří samo.
Občas nakouknete pod poklici a necháte mírné teplo dělat svoji práci. Na konci zhruba dvouhodinovky servírujete ROZPADAJÍCÍ SE KOUSKY hovězího v báječném sosu se zeleninou, kterou byste jinak samotnou na talíři museli leckde obhajovat. Běžte si mezitím zaběhat, projděte se lesem, zablbněte s dětma nebo si přečtěte kapitolu právě rozečtené knihy. Oběd SE mezitím udělá. Dobrý, ne?
Hovězí guláš po burgundsku
500 g zadný hovězí kýty nakrájené na kostky, olivový olej, 2 velké (bílé) cibule nakrájené na větší kusy, 2 malé červené řepy a 1 mrkev – obojí nakrájené na kusy, kousek celeru, 4 velké stroužky česneku – každý rozkrojený napůl, 400 ml dobrého červeného vína, trocha vody, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 bobkový list, velká hrst čerstvého kopru (mimo sezónu použijte mražený)
V hrnci nebo hluboké pánvi rozpalte olivový olej a opečte na něm všechnu zeleninu s česnekem. Restujte asi 2 minuty, pak vyjměte, přilijte trochu oleje a prudce na něm opečte maso.
Přidejte zeleninu, stále restujte na prudkém plameni a přilijte víno. Přidejte trochu vody (100 ml), ale maso by nemělo být úplně ponořené.
Osolte, opepřete, přidejte bobkový list a hrst nahrubo nasekaného kopru. Přiveďte k varu, stáhněte plamen na mírný a duste pod poklicí zhruba 2 hodiny – maso se musí rozpadat.
Já servírovala se snítkou čerstvého tymiánu, ale to je hračička, co teď v zimě nemusí být. Fajn je i z mrazáku vytažená petrželka. Jako příloha se hodí knedlík, ale taky krajíc dobrého chleba.
Mohlo by vás zajímat:
Makový koláč s povidly | Arganový olej a pasta z mandlí | Hovězí s červenou řepou a křenovou omáčkou |
---|
Právě probíráme