Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Víkendový oběd: Hovězí guláš po burgundsku

Hovězí guláš po burgundsku

Abych nebyla jen za sladkou, tohle je můj oblíbený guláš. Olizují se po něm všichni chlapi a přitom do něj schovám i tak „chlapsky“ nepopulární zeleninu, jakou je u nás doma červená řepa.

Tuto gulášovou akcičku zvládnou i zaneprázdněné osoby nebo ti, co u sporáku nechtějí strávit věčnost, zvlášť o víkendu. Jednoduše všechno orestujete a vaříte, vaříte, a vaříte. Teda ono se to vaří samo.

Občas nakouknete pod poklici a necháte mírné teplo dělat svoji práci. Na konci zhruba dvouhodinovky servírujete ROZPADAJÍCÍ SE KOUSKY hovězího v báječném sosu se zeleninou, kterou byste jinak samotnou na talíři museli leckde obhajovat. Běžte si mezitím zaběhat, projděte se lesem, zablbněte s dětma nebo si přečtěte kapitolu právě rozečtené knihy. Oběd SE mezitím udělá. Dobrý, ne?

Hovězí guláš po burgundsku

500 g zadný hovězí kýty nakrájené na kostky, olivový olej, 2 velké (bílé) cibule nakrájené na větší kusy, 2 malé červené řepy a 1 mrkev – obojí nakrájené na kusy, kousek celeru, 4 velké stroužky česneku – každý rozkrojený napůl, 400 ml dobrého červeného vína, trocha vody, sůl, čerstvě mletý pepř, 1 bobkový list, velká hrst čerstvého kopru (mimo sezónu použijte mražený)

Hovězí guláš po burgundsku

V hrnci nebo hluboké pánvi rozpalte olivový olej a opečte na něm všechnu zeleninu s česnekem. Restujte asi 2 minuty, pak vyjměte, přilijte trochu oleje a prudce na něm opečte maso.

Přidejte zeleninu, stále restujte na prudkém plameni a přilijte víno. Přidejte trochu vody (100 ml), ale maso by nemělo být úplně ponořené.

Osolte, opepřete, přidejte bobkový list a hrst nahrubo nasekaného kopru. Přiveďte k varu, stáhněte plamen na mírný a duste pod poklicí zhruba 2 hodiny – maso se musí rozpadat.

Já servírovala se snítkou čerstvého tymiánu, ale to je hračička, co teď v zimě nemusí být. Fajn je i z mrazáku vytažená petrželka. Jako příloha se hodí knedlík, ale taky krajíc dobrého chleba.

Mohlo by vás zajímat:
Makový koláč s povidlyMakový koláč s povidly AmlouArganový olej a pasta z mandlí Hovězí pupek s červenou řepou a křenovou omáčkouHovězí s červenou řepou a křenovou omáčkou

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>