Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Tvarohový moučník, když nemám čas

Tvarohový koláč drobenkový

Rychlo recept ocení ti (ty), co nestíhají, spěchají a přitom třeba ještě chovají, ale sladký hřích si neodpustí. Je rychlý na přípravu, nikoliv na dobu pečení. Je bez vajec, bez práškových agentů zato se štědrou dávkou mléčných výrobků. Bez tvarohu se v tomto případě neobejdete.

Tvaroh a ricotta, k tomu smetana a mléko. Víc mléčně nadupaný moučník neznám. Co investujete do času při nákupu (nebo výrobě) surovin, vrátí se v rychlosti přípravy. Se základem si trochu ušpiníte ruce, ale jinak není třeba rezervovat si v kuchyni víc, jak pět minut. V troubě se upeče sám a konzumovat jej doporučuji až v úplně vychládlém stavu. Svědčí mu pobyt v lednici, chutná nejlíp chlazený.

V rámci likvidace zásob jsem do náplně zamíchala naše višně naložené v rumu. Hodí se taky rybíz, směs lesního ovoce nebo malé třešně. To všechno v čerstvém nebo pak v kompotovaném stavu (řádně okapané). Sezóna čerstvých třešní je už tak nějak za námi, zato na lesní ovoce a rybíz je to teď tak akorát. Tak neotálejte, uplácejte rychle tenhle tvaroháč a čas ušetřený v kuchyni věnujte vodním hrátkám.

Tvarohový moučník s drobenkou

do otevírací dortové formy o průměru 22 cm

Drobenka: 100 g studeného másla, hrnek mouky (namixujte špaldovou s pohankovou a pšeničnou polohrubou), půl hrnku moučkového cukru (můžete mixnout moučkový a glukopur)


Náplň: 250 g měkkého tvarohu (v kostce), 250 g ricotty, 150 g kysané smetany, 100 ml mléka, asi půl hrnku moučkového cukru ovoněného vanilkou (nebo obyč), 1 bio vanilkový pudinkový prášek, ovoce dle chuti (rybíz, směs lesního ovoce nebo malé třešně, to všechno i v mraženém stavu)

  1. Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia. Dortovou otevírací formu vymažte máslem a vyložte papírem na pečení.
  2. Rukama ze surovin vypracujte drobenku a asi tři čtvrtiny jí nasypte na dno formy.
  3. Smíchejte suroviny na náplň, nalijte ji na drobenku a povrch posypte zbytkem drobenky.
  4. Pečte asi 50 až 60 minut – povrch bude zlatavý. Před podáváním nechte vychládnout.
Mohlo by vás zajímat:
Dort na 40Dort na 40 Králík na rajčatech a cuketáchKrálík na rajčatech a cuketách Třešňová bublaninaNejvláčnější třešňová bublanina

9 komentářů k Tvarohový moučník, když nemám čas

  • Pavlo, já dík za tak milý komentář :-)

  • avatar Pavla

    Dík za Váš recept,mám ho od Vás už asi 2roky a dělám ho stále, je vynikající,ale upravila jsem si ho,do drobenky rozmixované ovesné vločky,náplň tvaroh bez cukru s různým ovocem a když narozeniny,tak polít čokoládou a ozdobit kokosem. Klobouk dolů, Váš web sleduji a jste výborná,teď udělám pesto.Dík!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Milé dámy, díky za komentáře a nápady. Tenhle moučník má takový úspěch, že jsem jej před chvíli musela přeložit do angličtiny a poslat dotyčné mailem. Příště zkuste švédský jablečný koláč, ten je taky rychlovka a moc fajn. Pečení zdar!

  • avatar jana

    Vcera jsem ho zkusila a byl fakt jednoduchy a fakt vyborny. Cela rodina si sedla na zadek. Dala jsem tam zmrazene boruvky, co jsem koupila v obchode, a cele baleni. Bylo to trochu moc. Ta tvarohova napln byla tak dobra, ze jsem vic chtela citit ji nez ty boruvky. Priste dam pulku baleni, mozna i min, aby tam spis byly tak obcas, ne dominantne. Diky za tip, byla jsem v rodine za hvezdu (je to totiz muj prvni dort)!

  • Je vynikající. Jen jsem ho asi přepekla (pekla jsem hodinu) a propadl se mi. Až v zimě nebude drobné ovoce, dám citronovou kůru a šťávu, chuťově mi trochu připomínal cheesecake a ten my rádi se svěží citrusovou chutí. Já do drobenky přidala i hrst jemně mletých ovesných vloček.

  • Tak to opravdu vypadá jako rychlovka! A na tvarohový koláč mám poslední dobou opravdu velkou chuť, takže děkuji za inspiraci!

    Pipi

  • vypadá nádherně! A překvapivě rychlý :)

  • vypadá moc krásně! určitě ho vyzkouším s rybízem, ricottu mám domácí, a řepný chlebíček s čokoládou, co jsem pekla v pondělí, už od rána není :-)

  • Krásný moučník. A opravdu rychlý.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>