Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

मसाला चाय: Masala chai

Masala chai - detail

Právě jsem dovařila čaj. Ano, ten indický chai. Směsku, co si podmanila svět a semínkem exotiky rozložila naši evropskou představu o čaji. Přesněji šlo o semínka (hodně semínek) a nerozložila, ale obohatila.

MASALA CHAI pro English speaking countries taky Chai tea a Chai tea latte má své kořeny ve staleté historii a domov v dálné Indii. Jeho síla tkví v kombinaci koření a čaje, cukru a mléka. Staří Indové brali čaj jako léčebný prostředek přírodní medicíny a v dnešní době také některé Masala chai směsi vychází z ajurvédy.

Receptů však existuje vícero a žádný z nich není závazný. Dokonce ani postup přípravy není jednotný. Jistá je jen hrubá skladba surovin. Bez kvalitního černého čaje (ideálně Assam), koření (základ tvoří skořice, kardamom, anýz, hřebíček, zázvor a případně fenykl), mléka a sladidla se neobejdete. Směs pak můžete se vším všudy vařit rovnou a nebo si dáte práci se svařením vody s kořením a mléko, čaj a cukr přidáte později. Konec konců si Chai tea můžete dopřát i v sáčku. Pod názvem Chaipur jej produkuje J.J.Darboven a ke koupi či ochutnání nabízí třeba Café Steiner. Chaipur v nabídce pro maminky má i dětská kavárna Café&Play v Brně. Jenže, znáte ty instantní věci, sáček je pořád jenom sáček a sáčkem zůstane. Jen se nesnažte nahradit nenahraditelné, zvlášť v tomto případě. Kdo nemá rád kardamom, dá si tam kardamom 😉 Koření nevynechávejte maximálně doplňte pomerančovou kůrou, pepřem nebo muškátovým oříškem.

Koření na Masala chai

Kromě svařáku a grogu neznám lepší zimní substanci. Masala chai je nealko, povzbudí (nezapomeňte na kofein v černém čaji) a zahřeje vyváženou kombinací horkého koření. To se ostatně opakuje v řadě indických receptů a společně s chilli má v horkém podnebí mimo jiné dezinfekční účinek. Jo, Indové pijí vlažný čaj při třicítce ve stínu.  Jenže my máme třeskutou zimu uprostřed Evropy, klepeme kosu, chceme zahřát, takže hurá na HORKÝ chai! Abych nezapomněla, on vás navíc zasytí!

Surovina po surovině

  • Čaj: použijte co nejkvalitnější černý sypaný, ideálně Assam či Darjeerling.
  • Koření: základ tvoří skořice, kardamom, anýz, hřebíček, zázvor a případně fenykl. Pro větší pikantnost přidejte pepř. Zkusit můžete i strouhaný muškátový oříšek, čerstvě nastoruhanou pomerančovou kůru nebo mandle.
  • Sladidlo: bílý cukr ujde, ale pro výraznější chuť zkuste cukr hnědý, palmový nebo Demerara. Použít můžete i med. Sladidlo v čaji podpoří chuť koření, proto jej rozhodně nezapomeňte!
  • Mléko: nejlépe plnotučné, dodá nápoji jemnost a sílu zároveň.

Masala chai podle Věrušky

na 2 hrnky

Suroviny:

2,5 hrnku vody (500 ml), 2 čajové lžičky strouhaného nebo nasekaného zázvoru (cca 8 g), 1/2 čajové lžičky anýzových semínek, 1/2 čajové lžičky fenyklových semínek, dva špalíčky skořice (6 g), 1 čajová lžička semínek kardamomu, 5 hřebíčků, 2 až 3 vrchovaté čajové lžičky kvalitního sypaného černého čaje (Assam, Darjeerling), 2 polévkové lžíce medu, 200 ml plnotučného mléka

Masala chai

  1. Vodu společně s kořením (zázvor, anýz, fenykl, skořice, kardamom, hřebíček) přiveďte k varu a vařte 5 minut.
  2. Přidejte čaj a mléko, přiveďte těsně k bodu varu (pozor, ať mléko nepřekypí) a vařte  na mírném plameni dalších 5 minut.
  3. Vypněte plamen a nechte pod poklicí dalších 5 až 10  minut stát. Chuť koření a čaje se ustálí.
  4. Přeceďte přes jemné sítko do konvice, oslaďte a podávejte horké!

K oslazení v tomto receptu klidně použijte hnědý cukr a pro výraznější a pikantnější chuť zkuste ke koření přidat tři kuličky pepře. Množství v receptu vystačí na dva šálky, při větším počtu konzumentů suroviny patřičně znásobte. Přípravu trošku zkrátíte, když si dopředu nachystáte směs koření i s čajem. Tu pak svařte společně s vodou (opět přivést k varu, vařit 5 minut), přidejte mléko, pět minut povařte a ihned podávejte.

K chai se může hodit:
Švestkový koláč s mákemŠvestkový koláč na zimu Můj nejmilejší cheesecakeMůj nemilejší cheesecake Čokoládový koláčČokoládový koláč (naučíte se i výbornou kávu)

10 komentářů k मसाला चाय: Masala chai

  • avatar Pavlína

    Díky za recept, chutná vyváženě a naprosto zapadl do dnešního dne.

  • Káčo, nic nenahrazovat! V tomto případě by to bylo jen na škodu. Tady prostě doslova platí co je psáno, to je dáno :)

  • avatar Káča Sušice

    Verusko, je mozne nahradit svitek skorice skorici mletou a v pripade kardamomu seminka take mleta? A jake by pak bylo davkovani? Dekuji moc!

  • avatar Banča

    Výborne! Tento recept som dlho hladala!
    Dakujem!!!

  • tady je poměr surovin a kvalita použité vody alchymie a každý máme chuť jinou, takže když chutná jedině ChaiPur, tak proč si jej nekoupit, že 😉

  • avatar Xavantes

    Priznám sa, že som tiež podlahol tomuto nápoju v jednom podniku, a odvtedy sa ho snažím získať aj domov. Podobne som aj skúšal všetky možné recepty, dokonca aj tento tu, ale nič z toho mi nenahradilo ten originálny ChaiPur, ktorý sa predáva na spomínanej stránke. A to mám čaje a zmesi korenia priamo z Indie. Neviem, kde robím chybu, ale už ma pomaly prechádza chuť skúšať kombinácie, proste si ho asi odtial objednám a hotovo 😎

  • Velmi pekna stranka.

  • V Brně nabízejí bezvadný chaipur v teplé i studené verzi v kavárně Podnebi, jinak také v Zastávce. A teď jsem dostala takovou chuť, že si ho jdu udělat :-) díky za recept!

  • Já se vždy, když mrznu uchyluji k čaji a když zkusíš tenhle, nebudeš litovat :) Za tu námahu se svařením (a sháněním) koření to fakt stojí 😉

  • Dobrý nápad nalít si něco horkého do šálku. Dnes nezapnu kafemašinu, ale budu otevírat čajové krabičky. Pár zajímavostí se tam najde 😉

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>