Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Tvarohové noky s pohankou, mandlemi a jahodovým rozvarem

Jahoda nad tvarohovými nočky

Na jahodové téma v rychlosti a hlavně proto, že tohle je můj hlavní trhák v cooking show na Vivat Zelňák  přičemž je mi jasné, že si tuhle parádu nejspíš budete chtít udělat doma.

Ve chvíli, kdy mám minimálně čtyři aktuální témata, o kterých bych se teď chtěla rozepsat a k tomu reálné akce se spoustou času v kuchyni, jsem se donutila posunout od plotny k počítači a vypsat sem rychle aspoň tento recept. Jahodová sezóna totiž nebývá dlouhá a s přihlédnutím k mému hlemýždímu tempu co se produkce článku na blog týče, by taky mohlo na recept dojít až napřesrok :-)

A to bych si neodpustila. Následující recept reflektuje aktuální bezlepkový trend s ohledem na to, co si o tom bezlepkovém šílenství osobně myslím. Ve zkratce: nejsem zásadně pro, ale ani proti.

Lepek je kámoš

Když už dojde na celiakii, je bezlepková dieta nutnost. Samozřejmě pak musíte v rámci daných pravidel manévrovat. Když vám přitom dojde, že jde vlastně o políček, ono NUTNÉ ZASTAVENÍ tak moc důležité pro uvědomění sebe sama a sáhnete si přitom do hloubi duše, pak hurá, blýská se na lepší časy. A v těch vás už ani lepek nemůže ohrozit. Cesta k rovnováze je roubena mnoha odbočkami, dá se v nich ztratit a znovu najít a je to každopádně krásná jízda, když si ji dovolíte (mrkněte na tu mou). A co na to lepek?

Anatomie zrna - lepek přitomen (http://buyglutenfreedirect.com.au)

Lepek je BÍLKOVINA a jako taková je přirozenou součástí obilovin, které jsou zase přirozenou plodinou pro naše pásmo. Ve své přirozené podobě je pšenice, ječmen, žito či oves (mimochodem oves je přirozeně bezlepkový, jen jej kontaminuje společné zpracování s pšenicí) v jídelníčku naprosto v pořádku. Problém, jak jej vnímám já, je v obrušování a hlavně v následné extrémně přehnané konzumaci bíle mouky. Ta dohromady podpořena naší mentalní výbavou, zejména pak negativními emocemi, které si v sobě střádáme a přikrmujeme pak může ústit v kdejakou chorobu. Třeba celiakii.
Proč zrovna v celiakii je na detailní a individuální rozbor a konec konců když už na to dojde, není třeba tolik pátrat proč zrovna tohle, ale zaměřit se spíše na současný restart ladění těla i duše 😉

Jak bezlepkově manévrovat

Ať už z jakýchkoliv důvodů na bezlepku trváte, pak si dobře čtěte obsah směsí, ze kterých pečete. Nebo víte co, pečte jednoduše z mouky bezlepkové plodiny, kterou si sami vyberete. Takže třeba z POHANKOVÉ mouky od Šmajstrly. Nebo z jáhlove mouky, kterou lehce vyrobíte POMLETÍM JÁHEL – v mlýnku na obilí nebo v kafemlýnku. Jáhly jsou velmi náchylné ke žluknutí, proto je žádoucí mít jáhelnou mouku co nejčerstvější. Nebo z rýžove mouky z pomleté ryže. Jen si to představte, pomelete si vaši milou basmati a upečete z ní tyhle cupcakes.

Osobně bych ještě dost sledovala chuť. Nechutná vám pohanka? No tak ji prosímvás nejezte!
Tělo si až do krajnosti pořád ještě dokáže říct co jo a co ne, i když kolikrát už je tím vším průmyslovým palivem úplně doblblé. Kdo trochu jógujete nebo se kolem vás mihla alternativa, možná jste už slyšeli o TŘECH DÓŠÁCH, které krásně vystihují naše mentalní i metabolické individuality. Bezlepkové plodiny kromě rýže a quinoi (konkrétně tedy pohanka, kukuřice a jáhly) sedí jen typu Kapha s pomalým trávením a vysokou hladinou vyrovnané energie. Jste-li jiný typ a budete to s konzumací pohanky, kukuřice či jáhel přehánět, dřív či později přijde nerovnováha a ta přináší oslabení.. a následnou nemoc.

Tím se dostávám k ájurvédske typologii, kterou šířím kudy chodím, protože prostě funguje a je to moje téma. Jestli vás to volá, pak si se mnou můžete dát schůzku :-)
Podrtženo sečteno, poslouchejte své tělo. Ono si řekne, jestli ten který bezlepek chutná nebo ne. Vaše chuť je důležitější, než všechna obecná výživová doporučení. Ovšem mluvím o čisté chuti, ne té otupělé. Jak to poznat? Ve správnou chvíli k tomu dojdete. Třeba zrovna teď už jen tím, že jste se dočetli až sem.

Tvarohové nočky s pohankou, mandlemi a jahodovým rozvarem

250 g měkkého tvarohu

30 g pohankové mouky hladké

50 g jemně mletých mandlí

1 vejce

půl lžicky soli

jahody na rozvar

tmavý cukr nebo javorový sirup

meduňka nebo máta

případně jahodové listí

  1. Smíchejte mouku s mandlemi a solí.
  2. Do většího hrnce dejte vařit vodu.
  3. V další míse promíchejte tvaroh a vejce a do směsi vmíchejte moučnou část. Můžete také nasekat trochu jahodového listí a přimíchat k těstu.
  4. Lžícemi tvořte nočky, které vhazujte do vroucí osolené vody (nesmí úplně moc bublat).
  5. Vařte chviličku a noky vylovte děrovanou naběračkou minutku poté, co vyplavaly na povrch.
  6. Můžete klidně postupně tvořit a vhazovat noky do vody zatímco ty předešlé už lovíte hotové.
  7. V rendlíku si rozvařte na půlky či na čtvrtiny nakrájené jahody s trochou cukru nebo javorového sirupu do konzistence, která vám je milá. Pro začátek budete možná potřebovat jahody trošku podlít vodou a nebo rumem? :-) Do omáčky můžete nasekat mátu nebo meduňku.
  8. Noky podávejte s jahodovým rozvarem.
Tvarohové noky s pohankou, mandlemi a jahodovým rozvarem
Mohlo by vás zajímat:
Jahody z GurmetuJahody v hrnku a ve smetaně Jahodová zmrzlina s hroznovým olejemJahodová zmrzka
Jahodový dezert s ricottouJahodové skleničky

1 komentář k Tvarohové noky s pohankou, mandlemi a jahodovým rozvarem

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>