Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Špaldový linecký koláč s domácím jablečným pyré

Špaldový linecký koláč s domácím jablečným pyré

Jakože mám ráda rychlé recepty, tak s tímto si teda pohrajeme. K dokonalosti lineckého koláče je třeba zapojit hravost a taky mít ten správný rozpis. Fandíte-li špaldě, budete chrochtat blahem.

Nabízí se začít historií. Linecký koláč má kořeny v Rakousku, je nejstarším známým koláčem světa, bla… bla, bla :-) Kdoví, jak to vskutku je. Pojďme se raději přenést rovnou k receptuře a k tomu, co od koláče (a od sebe) vlastně očekáváme.

Má být křehký.

Taky vláčný. A zdravý (ale víme, že univerzální zdravá výživa neexistuje) a počertech chutný. Takže vězte, že tady nelze očekávat žádné instantní zkratky. LINECKÉMU JE TŘEBA SE VĚNOVAT. Nejdříve jej uválíte a pak počkáte, až se rozleží. Jelikož použijete mouku špaldovou, nepřekvapí vás, že bude mít při válení tendenci se lámat. To zvládneme. Vyhrajete si taky s parádními proužky na povrchu, ne že to odfláknete jako já 😉 A to jablečné pyré si klidně uvaříte z hrušek či švestek (v sezóně čerstvé, v zimě z mrazáku) a když ho okořeníte jen decentně (špetička skořice a/či hřebíčku), dáte jej na sváču VAŠEMU BATOLETI (od 1 roku věku).

Špaldový linecký koláč s domácím jablečným pyré

Zdravá výživa neexistuje?

Má oblíbená věta na seminářích. Ale jistě, některé suroviny jsou zdravější, než jiné. Náš talíř a účinky jeho obsahu na naše tělo jsou však velmi individuální, nikoliv univerzální. Tak si pojďte vyzkoušet, co s vámi udělá tahle linecká paráda.

Špaldová, protože chutná lehce oříškově a bílé hladké mouky je všude přemíra. S tmavým cukrem, protože bílý je 100% zabiják a tmavý jen 99% :-), ale to se jednou za čas snese. S poctivým máslem, protože to k naší vlasti patří, stejně jako vejce od pohodových slepic. S trochou exotiky z citrónové kůry (preferujte bio) a s dávkou vápníku, vlákniny a dalšího dobrého z mandlí (třeba troška kyanidu, klid teplo jej deaktivuje), které se na jihu Moravy svého času také pěstovaly. S kořením, bez kterého by skvělé jídlo nebylo skvělým (a hřebíček vyžene cizopasníky a skořice zahřeje) a se spoustou lásky, kterou při hnětení rukama do toho díla dáte. A to je na tom celém řekla bych nejzásadnější 😉

Špaldový linecký koláč s domácím jablečným pyré

forma max. 20×30 cm nebo kulatá koláčová forma max. 23 cm

  • Na pyré asi 400 g celých jablek a koření (skořice, hřebíček, badyán, kardamom, jalovec, sušená pomerančová kůra – vyberte si něco z toho), k doslazení případně třtinový cukr
  • 150 g studeného másla + na vymazání formy
  • 200 g jemně mleté špaldové mouky
  • 150 g třtinového cukru s melasou nebo panely
  • 100 g jemně mletých mandlí (mohou být i neloupané)
  • 3 žloutky
  • kůra z jednoho biocitronu
  • lžička skořice
  • půl lžičky mletého hřebíčku
  • špetka soli
  • žloutek na potření těsta

Špaldový linecký koláč - suroviny
Špaldový linecký koláč - těsto

  1. Jablkům vykrájejte jádřince a rozkrájejte je na kousky. Dejte do rendlíku, podlijte asi deci vody a přidejte koření: postačí jen skořice a hřebíček, ale můžete přidat i jalovec, sušenou pomerančovou kůru,  kardamom nebo badyán. Duste do změknutí jablek. Poté vyjměte koření a jablka důkladně rozmixujte. Je-li třeba, doslaďte.
  2. Do mísy prosijte mouku a také cukr. Přidejte mleté mandle, citrónovou kůru, špetku soli a koření. Promíchejte.
  3. Přilijte prošlehané žloutky a promíchejte. Nakonec do toho hoďte kusy studeného másla a co nejrychleji rukama vypracujte kompaktní těsto. Rychlost je důležitá. Těsto zabalte do fólie a dejte do lednice aspoň na dvě hodiny, ideálně přes noc.
  4.  Po odležení těsta předehřejte troubu horkovzdušně na 175 stupňů, obyčejte asi 190.
  5. Připravte si jablečné pyré.
  6. Pak těsto dejte na poprášený vál. Odkrojte 1/4 – bude na ozdobu. Z větší části vyválejte požadovaný tvar dle formy – těsto je fajn o tloušťce cca 5 mm. Pomocí válečku přeneste těsto do máslem vymazané formy. Přečnívající okraje odřízněte – já měla obdelníkovou formu vyšší, a tak těsto sahalo asi do půlky výšky formy, což vůbec to nevadí. Trhá-li se, vyložte formu kousky těsta a prsty si s tím pohrajte, propojte dílky, splácejte to jak se dá.
  7. Spodek těsta propíchejte vidličkou a pak na těsto naneste pyré. Z odkrojené 1/4 těsta vytvořte proužky, kterými povrch těsta ozdobte do mřížky.
  8. Potřete žloutkem, já někdy ani nepotírám. A pečte v předehřáté troubě asi 40 minut. Před podáváním nechte zcela vychladnout a zaručeně nejvláčnější bude až druhý den :-)

Špaldový linecký koláč s domácím jablečným pyré

Mohlo by vás zajímat:
Jablečný koláč s datlovou pastouJablečný koláč s datlovou pastou Věruška v Sama doma 29.1.2016Pečené čaje v Sama doma Hovězí guláš po burgundskuHovězí guláš po burgundsku

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>