Stačí zvolit vhodný druh mouky, přidat jednu kouzelnou přísadu a v troubě vyrostou pěkně kypré bezlepkové perníčky.
Dnes už není žádný problém upéct bezlepkové cukroví za velmi slušnou cenu. Na trhu jsou k mání takové bezlepkové možnosti, že není třeba vyhledávat speciální směsi mouky. Ty zrovna mě nevyhovují (cenou ani složením). K dobrému bezlepkovému pečení nepotřebujete dokonce ani žádné další speciální přísady. Vystačíte si s tou SPRÁVNOU MOUKOU a informací, jak co spolu namíchat. To vše vám tady teď řeknu.
Kypřejší, než špaldové
Svoje první bezlepkové perníky jsem pekla teprve letos. Byl to experiment s nejasným výsledkem, o kterém už vím, že stojí za to. A teď to budete vědět i vy 😉 Až poběžíte do obchodu pro pohankovou mouku, sáhněte nejraději po té OD ŠMASTRLY. Já peču jedině s ní a bezlepkové těsto mi s ní perfektně funguje.
S pohankovým těstem na perníčky se pracuje jako s plastelínou. Poměrem surovin jsem vycházela z perníčků, co jsou hned měkké a co je obvykle peču z jemně mleté špaldové mouky viz. recept tady. Na fotce vidíte světlé těsto pohankové a to tmavé je celozrnné špaldové. Pohankové těsto JE MĚKČÍ a tak trochu víc lepivé, tak nezapomeňte vál poprášit, než začnete pracovat. Vše se odehrává v bezlepkových hranicích, takže i poprašek nezapomeňte pohankově.
Pohankové perníčky
- 400 g hladké pohankové mouky (nejlépe Šmajstrla) + na poprášení válu
- 50 g moučkového cukru
- 130 g tekutého medu
- 50 g měkkého másla
- 2 vejce
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička perníkového koření (kupovaného nebo dle instrukcí níže)
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- případně 1 žloutek na potření
Smíchejte všechny suché přísady, přidejte ostatní suroviny a zpracujte měkké těsto – pomůže robot, ale jde to dobře i ručně. Hotové těsto zabalte do fólié a dejte přes noc do lednice odležet.
Troubu předehřejte na 160 stupňů Celsia a nachystejte dva plechy na pečení vyložené pečícím papírem. Případný žloutek na potírání rozmíchejte se lžící kohoutkové vody.
Těsto vyválejte na pomoučeném vále na tloušťku asi půl centimetru a vykrajujte tvary, které rovnou zdobte pomocí nějakého tvořítka a za použití zbytků těsta. Ozdobené perníčky skládejte na plech – těsto je měkké, pomozte si špachtlí.
Pečte asi 8 minut. Zkušenost říká, že v každé troubě je to trochu jinak. Moje bývají upečené doma za osm minut, u rodičů za pět až šest. Stůjte u trouby a kontrolujte, perníky se lehce bleskurychle připálí.
Ihned po vytažení potřete povrch perníčku žloutkem. Když nepotřete, nebudou se perníčky tak lesknout, ale jedlé budou i tak. Nechejte vychládnout na mřížce. Pak můžete hned ochutnat, nebo poskládejte do krabice a dejte do chladu.DOMÁCÍ PERNÍKOVÉ KOŘENÍ
V hmoždíři podrťte hřebíček s anýzem a kardamomem, nakonec vmíchejte mletou skořici. Množství sázejte od oka a vylaďte dle chuti. Místo hmoždíře lze použít třeba mlýnek na kávu.
Možná se divíte přítomnosti moučkového cukru v receptu. To byste u mě asi nečekali. Tady je třeba přimhouřit oko. Tyto perníčky mají být hned po upečení měkké. Měkké a tedy vlhké. Vlhkost dobře drží právě moučkový cukr. Můžete jej klidně nahradit medem, ale může se stát – a nejspíš se i stane – že perníčky budete muset nechat rozležet, než je ochutnáte.
A naopak. Tyhle měkké perníčky můžou začít po týdnu na vzduchu tvrdnout. Pomoc je jednoduchá, do krabice k nim zavřete ROZKROJENÉ JABLKO. To zajistí správnou vhlkost, kterou perníky natáhnou. Stejný jablečný fígl použijte na perníčky, co je necháváte normálně rozležet. Funguje spolehlivě. Abych nezapomněla, z těsta jde upéct i Mikuláš!
Pěkný advent!
Mohlo by vás zajímat:
Linecké, marcipán a štola | Daruji pečený čaj | Špaldové perníčky |
---|
Právě probíráme