Přemýšlela jsem, co s mikulášskou nadílkou citrusů. Nakonec jsem je upekla a tímto sděluji, že kdo se letošní Vánoce mihne kolem mé kuchyně, dostane pečený čaj.
Já vím, tento recept je ohraná písnička, co vám možná zahlcuje email ze všech stran. Šíří se českým internetem už víc jak rok a zaručené receptury najdete snad všude (ano, nechybí ani na mimibazaru). Taky jej za hříšné peníze zruční obchodníci prodávají na trzích.
S medem to není žádný problém. Z mého pohledu jen škoda medu, ale pokud ho má někdo dost
Davide med určitě nezahřívat takže tmavý cukr je ideál.. třeba i ten s melasou.. je to taky konzervant, takže dát jej tam nemusíte ale trvanlivost bude o hodně kratší.
Dobrý den, cukr se tam musí dávat? Nebo nemusí?
popř lze nahradit medem?
Nebo cukr je základ?
Díky
Obvykle čaj nepiju, ale domácímu pečenému jsem teď v zimě úplně propadla. Moje zkušenosti: hrušky, jablka, višně a švestky se báječně hodí! Pravda, není jablko jako jablko, hruška jako hruška, ale v podstatě se to zkazit nedá. Max bude ovoce trošku měkkší. S cukrem to je ošemetné, některé ovoce je samo o sobě dost sladké a také každý to rád sladké jinak. Citron dávám bez kůry, ovoce se z čaje jí a citron s kůrou /nebo pomeranč/ mě moc neláká, ani ten bio..Sklinky otáčím dnem vzhůru a pěkně „chytnou“ – po otevření udělá víčko „lup“ :-). A to i bez alkoholu…Směs dělám podle toho „co je po ruce“, nemá to chybu:-)
Dášo, určitě skleničky nahřejte. Zavařovat není třeba.
Dobrý den,
trošku laicky se chci zeptat, musí být sklenice nahřáté?? Nebo musí se to pak dávat do zavařovacího hrnce? :-))))))
Určitě, když tedy s mikrovlnami kamarádíte
Dobrý den,když dělám čatní,tak aby vydrželo ve sklepě přes zimu,dám skleničky na chvilku do mikrovlnky. Zavařuji tak i okurky a jsou výtečné.Mohu to tak udělat i s čajem?Myslím,že by tomu nemohlo uškodit a hlavně vydrží dlouho aniž by se na něm utvořila plíseň.Jinak dnes budu péct hlavně z rybízu a třešní
Zdeňko, vydrží i bez alkoholu. Osobně bych jej radši skladovala v chladu a podle mě vydrží min.půl roku.
dobrý den, já dnes čajík pekla poprvéa chci se zeptat: Je moc velký problém, že jsem to nezakápla žádným alkoholem? Pokud ano, za jak dlouho bych to měla asi tak spotřebovat?
Dobrý večer, mám od cery úžasnej pečenej čaj, máme ho na schodech na půdu. Je ho cca 10 sklenic a nekazí se. Obecně jsem s tímto neměl zkušenosti a ani nikdo doma, tak jsme se k němu vždy chovali jako k běžné zavařenině. Prozatím se nám to vyplatilo a ještě jsme neviděli ani jeden plesnivej.
Plíseň se mi objevila jen jedenkrát a to bylo tím, že jsem našel jednu zapomenutou otevřenou sklenici v ledničce za 1/2Litrovejma jogurtama. Prostě nebyla vidět. Plíseň byla ale jen na víčku a tak jsem to zbouchal cca půl sklenice na 1/4L vody. Úžasnej čajíček.
Dnes jsem tady proto, že bych rád zlikvidoval 3 veliký ananasy co zbyli po „akční koupi v tesku“. Jeden ananas za 10,-kč no nekupte to. 😉
Pečený čaj jsem dostala asi před 8 lety a od té doby jej „vyrábím“. Polovinu dávky tvoří vždy jablka a ta druhá půlka je co mi přijde pod ruku. Švestky, rybíz, jahody, borůvky (i mražené ),také rebarboru. Dále citron i s kůrou nebo pomeranč. Citrusy to správně ovoní. Když vyndám plech z trouby, naliju decinku rumu a zamíchám. To je varianta pro dospělé. A je to opravdu mňamka.
Simi, asi ano, akorát si nejsem jistá, jestli oříšková či kokosová chuť jsou v čaji úplně žádoucí…
Dobrý den,
tak to právě zkouším a peču, jsem moc zvědavá. Chtěla jsem se zeptat, zda by se daly přidat i oříšky, nebo třeba trošku kokosu.
Miri, určitě ano!
Pěkný den,chci se zeptat,jestli můžu dát do pečeného čaje i švestky.Děkuji za odpověd.Miri
Lucie, řekněme tři až čtyři.. ale to fakt odhadem.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, kolik sklenic průměrně z takového množství je, když budeme hovořit o menších, řekněme marmeládových skleničkách? Moc děkuji za odpověď
Moniko a na závěr všeho pak černají… banány jsou příliš měkké a zkáze podléhající ovoce, takže se pro tento účel nehodí.
Dobry vecer, proc neni dobre pouzit do caje banany prosim…jde o to, ze se rozpatlaji tim teplem v troube nebo to ma jeste jiny duvod…dekuji
Pečený čaj je skvělý dělala ho už moje babička před 30 lety, z lesního ovoce, kapka rumu…
může mě někdo poradit , jak časově zkombinovat mražené a čerstvé ovoce na pečený čaj Díky
Monika: já mám v lednici ještě ten ze začátku prosince a pořád je v dobré kondici. Když se podaří dobře sterilizovat sklenici a dobře uzavřít, v lednici pak vydrží stejně jako zavařenina. Ale až skleničku otevřete, spotřebujte co nejdříve.
Super napad,dakujem za inspiraciu….chcem sa spytat,ako dlho vydrzi v chladnicke???
Vdaka
Tento čaj je naozaj vynikajúci,ja som ho robila teraz cez Vianoce a dala som tam aj čerstvý ananás,nemá chybu,všetkým chutil. 😀
agnesa, to je tedy otázka s aloe by neměl být problém, teplo obecně ničí některé vitamíny (nejcitlivější je vitamin C, kyselina listová a vitamin B2), akorát si nejsem jistá jestli za udanou dobu pečení aloe bude taky měkká. To jsem tedy nezkoušela. Jestli zkusíte, dejte vědět jaký byl výsledek.
Robila som ho už viac-krát, je výborný, ak treba tak ešte pridávam aj 2 dcl vody, záleží aké ovocie sa použijete. Robím ho na 3 kg ovocia, z čoho jeden a polkg tvoria jablká, ostatné do troch kg doplním podľa sezóny, a dáva 1 kg cukor. Musí tam ale byť aspoň jeden pomaranč. Pokrájam na malé kúsky. Nevyhýbam sa ani takému oovociu ako sú broskyne alebo nektarinky. Naozaj výborný darček v každom ročnom období.
chcela by som sa opytat ci by sa mohol dat do tohoto caju aj aloe ked sa to pecie ci by sa tim pecenim neponicili vitaminy
Moniko, slovo zdravé je na dnešní dobu až příliš široký pojem. A tak se do něj vejde sem tam i hřích jako mouka s lepkem nebo mléko od krávy, byť to je mouka špaldová a byť to mléko nadojila kráva před chvíli vedle u sousedů. Každému vyhovuje něco jiného a já si myslím, že krůček směrem od průmyslově zpracovaných potravin k těm domácím je krok směrem ke zdraví, i když to tak možná z některých receptů někdy není poznat. Konkrétně o „zdravosti“ pečeného čaje v článku není ani zmínka, je to věc nabitá cukrem a s takovou bychom měli obecně v jídelníčku šetřit. Ovšem kouknu-li se na průmyslové rádoby ovocné čaje, pak tohle je varianta jednoznačně lepší, to mi nevymluvíte. Jinak věřím, že autorky jimejinak.cz jistě potěší zdejší propagace.
Škoda, že se neinspirujete také zde: http://www.jimejinak.cz.
Určitě byste většinu receptů přehodnotila a nevydávala za „zdravé“.
lanka: taky mi došlo později, že ne každému to musí být zřejmé takže… ze skleničky odeberte zhruba 3 lžičky, dejte do šálku a zalijte horkou vodou. Pijte a nakonec snězte. Dopsala jsem způsob přípravy ještě na konec článku
Chápu to dobře? Jí se celý obsah skleničky? Proč se to potom tedy jmenuje čaj? Nebo se z toho čaj vaří? Nějak mi to uniká.
Tak toto by ma skutocne nenapadlo a pri tom to vyzera a urcite aj chuti viac ako vynikajuco. Musi to vyskusat !
Konečně ho vidím !! Pro mě to je novinka, všichni o něm v Čechách mluví ale ochutnat nikdo nedá 😉
Navíc recept přišel jako na zavolanou … včera jsem sklidila první várku citronů a pomerančů z naší zahrádky. Takže jsou zaručeně bio a neputovaly na náš stůl přes půl Evropy