Dvanáct jich mám záloze a jeden vedle druhého miluju. Teď už vím, že některé neprávem. Rozdíl hned poznáte, tak je pojďte se mnou ochutnat.
Řepka a slunečnice
Moje denní vaření se neobejde bez řepkové oleje (panenského) a hned v závěsu vytahuji nejčastěji slunečnicový (taky panenský). Ten má tak výraznou chuť, že se vůbec nehodí třeba k pečení, protože ať buchtu ochutíte jakkoliv, máte pořád pocit, že jíte slunečnice.
Můj řepkový je zase celkem neutrální, přičemž je za studena lisovaný, takže by měl čpět trávou a být skoro nesnesitelný. To mi vysvětlil Ladislav Hačecký co šéfuje Bohemia olejům. S ním jsem ochutnala celou řadu za studena lisovaných olejů a přitom přišla na to, že můj luxusní olej z meruňkových jader od Naturaty zase tak luxusní není a že ten slunečnicový od Alnatury je celkem fajn narozdíl od řepkového stejné značky. Jenže já mám ten řepkový ráda, protože může být kromě studené kuchyně základem i pro všechno, co chcete osmahnout a má k tomu ze všech známých tuků nejvyváženější poměr nenasycených mastných kyselin, takže je nakonec nejzdravější. Ano, zdravější, než olej olivový.
V Česku z českých surovin
Vadí mi, že tady uprostřed Evropy roste všude řepka a slunečnice. Když však z nich chcete koupit panenský olej, musíte kupovat ty zahraniční a ani ty kvalitu nezaručí. Jenže ejhle, je tu firma, co se hodlá českým (a nejen jim) za studena lisovaným olejům věnovat. A zatím si vede dobře.
Bohemia oleje budou mým partnerem na blogu pro následující sérií olejových receptů, při které si ukážeme, jak skvěle se v kuchyni vyjímá olej makový, hořčičný nebo ten z lískových ořechů. O víkendu jsem s nimi zmákla jedno pesto z medvědího česneku. Ale to až příště… nebo chcete recept hned? Dobře, teď si projdeme další moje olejové lahvičky a nakonec bude recept na medvědí pesto. Medvědí česnek začíná kvést, tak honem.
Dýňový olej
Vaříte-li dýňovou polévku, nemůže vám doma chybět. Já měla dýňový olej od CountryLife, teď mám i ten od Bohemia olejů a líbí se mi víc hlavně proto, že osobně znám jeho původ i to, jak jej vyrábějí. Je příjemně výrazný a kapu si jej ráno do kaše stejně jako ten meruňkový nebo makový. Taky mi sedí do salátu ze zeleného listí s piniovými semínky a klidně jej dám i do pomazánky s avokádem. Dýňový olej je ceněn pro vysoký obsah vitaminu E.
Olej z meruňkových jader
Ten je parádní v ovocném salátu, ale nejčastěji si jej doma kapeme na ovesnou kaši. Ke sladkému se prostě hodí. Obsahuje řadu vitaminu skupiny B v takovém zastoupení, jako žádný jiny olej. V léčbě podporuje tvorbu červených krvinek a používá se jako podpůrný prostředek při léčbě rakoviny.
Když ochutnáte meruňkový olej od firmy Naturata a pak ten od Bohemia olejů (mám zatím neprodejný vzorek), poznáte rozdíl mezi skutečným a šizeným olejem. Skutečně za studena lisovaný olej z meruňkových jader voní po úplně přezrálých meruňkách s kapkou marcipánu a chutná stejně, prostě jako meruňka s jádrem. Všechno ostatní (jakože decentní) není 100% panenský olej.
Olej z hroznových jader
To je silný antioxidant. Vzhledem k vysokému obsahu kyseliny linolové přispívá v boji s nadbytkem cholesterolu a tím příznivě ovlivňuje metabolismus. Mám jej z Agro Boskovštejn, jejichž úhel záběru je podivuhodný, ale olej dělají fakt dobrý. Taky si jej dávám na ranní kaše. Podle Bohemia olejů (mají jej v nabídce taky) se hodí perfektně do marinád na různé druhy mas.
Olej z vlašských ořechů
Je chuťově výrazný a perfektní ve slaných pokrmech, do kterých se hodí ořechy. Takže třeba do salátů, pomazánky z celeru a klidně i k masu (a zase na kaše). Mimo jiné obsahuje esenciální mastnou kyselinu – kyselinu alfa-linolenovou (omega 3). Pozor na něj si musí dát lidé s onemocněním štítné žlázy, olej lisovaný za studena má vysoký obsah jódu.
Olej olivový
Pak skladuji ve spíži olej olivový. Obvykle značky Epicouros nebo Naturata (obojí z Řecka) a oleje obou značek chutnají příjemně jemně. Skoro se mi chce říct decentně, takže to taky nebude žádný zázrak. Nejlepší olivový olej jsme si vozili z dovolené v Chorvatsku a fajn olej je podle mě ten od Farchioni.
Sezamový olej, olej z černého kmínu a pupalkový olej
Ten první jasně pro asijskou kuchyni, ten druhý do hráškové krémové polévky, to musíte vyzkoušet. O pupalkovém oleji jsem se dočetla, že: „dodává životní energii ženám. Přináší nejenom úlevu při menstruačních bolestech, bolestech prsou, premenstruačním syndromu, pomáhá při léčení endometriozy, cyst nebo ženám v klimakteriu, účinně se podílí také na zlepšení stavu pleti, vlasů a nehtů.“ Takže chápete, že jej musím mít
Všechny mám od kosmetické firmy Nobilis Tilia a všechny používám v kuchyni.
Lněný olej
Olej lisovaný za studena ze semen lnu je zelenkavé až nahnědle žluté barvy s charakteristickou vůní a chutí, která může být lehce nahořklá. Údajně je nevhodný pro těhotné ženy a ženy plánující těhotenství, tak pozor.
Omega olej pro ženy
Můj poslední úlovek. Olej omega pro ženy je určen speciálně pro nutriční potřeby žen jako bohatý zdroj omega 3 i omega 6 a 9 esenciálních mastných kyselin. Prý přispívá k duševní a tělesné pohodě ženy. Mě se líbí jeho složení: lněný olej, slunečnicový olej, konopný olej, pupalkový olej, avokádový olej, olej z pražených sezamových semínek, rozmarýnový olej. Ten rozmarýn tam dominuje, i když jej tam je nejmíň. Používám na chleba obložený rajčaty a dokážu si představit k pečeným bramborám a vůbec pečené zelenině obecně – zakápnout až dopečete.
Už vím, co mám od svých olejů očekávat a některé prostě vyměním. Teď už to víte i vy. Momentálně u mě jednoznačně vedou tekuté ořechy a musím honem dokoupit ještě olej avokádový.
Od Bohemia olejů mám zkušební flaštičku oleje pistáciového, arašídového nebo taky hořčičného. Všechny jsou chutí i vůní výjimečné a všechny používám. Jak a do čeho si povíme zanedlouho. A málem bych zapomněla, konopný taky mám, mažu si s ním tělo 😉
Na PESTO Z MEDVĚDÍHO ČESNEKU potřebujete hrstku jader vlašských ořechů, několik listů medvědího česneku, parmezán nebo já raději pecorino, sůl a k tomu všemu olej dýňový, olej z vlašských ořechů a můžete přidat pár kapek oleje z hroznových jader. Všechno to pomixujete ručním mixérem nebo si klidně dejte tu práci a použijte hmoždíř. Jak je libo. Přesnější recept nemám, sázím surovin tak nějak od oka, až se mi konzistence pesta líbí. Přesnější pesto postup si nastudujte třeba u Mlsné kočky.
Pesto se perfektně hodí na čerstvé těstoviny a nebo taky na plátky mozzarelly podávané s cherry rajčátky a klidně doplněné sušenou šunkou.
Mohlo by vás zajímat:
Špenátový koláč | Čerstvá pasta, medvědí česnek a chřest | Jehněčí Giouvetsi |
---|
Dobrý den Marcelo, nedoporučuji jej těhotným proto, že může vyvolat vypuzení plodu z těla, což může být ke konci těhotenství prospěšné, nikoliv však dříve. Co se týče chuti, tak oleje lisované za studena mají vždy výraznější senzorické vlastnosti a tak tedy i takový lněný olej je chuťově znát. Opravdu může být lehoulince nahořklý, což nemusí každý hned poznat. Lehké hořkosti na pozadí lněného oleje není třeba se bát.
Děkuji za moc hezký článek! Hodně používám lněný olej do salátů a do pomazánek a nahořklou by ani náznakem neměl mít. A z hlediska zastoupení mastných polynenasycených kyselin patři společně s olejem z vlašských ořechů k velmi výhodným. Možná pro jeho choulostivost na žluknutí jej raději nedoporučujete pro těhotné. Je to tak?
Pěkné povídání A úplně nejlepší dýňový olej mají na Pankráckém rynku !
mám tento: http://www.eshop.ekokoza.cz/Zajimave-potraviny/Rostlinne-oleje/Rostlinne-oleje-certifikovane-BIO-nebo-lisovane-za-studena/Avokadovy-olej-190ml.html
jen bohužel nedokážu posoudit kvalitu-resp. přijde mi dobrý, ale jak píšete výše: dokud nemám srovnání, tak těžko soudit. jinak my celé avokádo máme doma aspoň jedno snad permanentně- je to miláček rodiny 😉 asi právě proto jsem tak toužila i po oleji. tak doufám, že jsem sáhla po dobrém.
Arion, mám. Pokud máte ten z http://www.avokadovyolej.cz/, pak tleskám. Avokádový olej je taky super, používala jsem jej hlavně do salátů. Hodí se taky i pro malé prcky. Teď jej doma nemám, častěji kupujeme celé avokádo
Věruško a zkušenost s avokádovým olejem nemáte? já měla hrozně dlouho strašné nutkání, až jsem si jednu flǎstičku přes internet zakoupila, ale je o něm podle mě oproti ostatním olejům velmi málo informací. navíc by se mi líbilo zjistit nějaké osobní zkušenosti 😉
pokud máte, díky mod předem za ně
Díky Pavle za přínosný komentář, nechtěla jsem kritizovat moc, třeba právě Vom Fass, ale je to tak, jak píšete.
Pro paní Andreu,
mrkněte na Bohemia olej, byl jsem také velmi častým návštěvníkem Vom Fassu, ale v Bohemia olej mi otevřeli oči.I ve Vom fassu prodávají částečně rafinované oleje, čímž je zbavují dominantní chutě a vůně.Nejzářivějším příkladem je hroznový olej z Boskovštejna jehož chu’t a vůně jsou velmi výrazné a ve Vom Fassu je v porovnání s ním fádní, a tak je to u většiny olejů. Ne vše co je zahraniční musí být lepší. A oleje LZS jsou toho důkazem.
Hezky clanek! Ja kupuju nejradsi ve Vom Fass anebo si nechavam vozit ze specialek z Nemecka… ale ta firma, kterou zde uvadite, vypada zajimave, jdu googlovat! Taky me zaujal ten Vas omega olej.. uplne jsem na nej dostala chut. Tak diky a hezke dny!
Veruško, ak môžem odporúčať, určite vyskúšaj na sladké pečenie ryžový olej (samozrejme, panenský). Ten ti v zbierke chýba. Ja som ho na odporúčanie kamošky objavila iba pred nedávnom a veru, už je stálica v kuchyni. Piecť už s iným nemienim. Vrele odporúčam.
S olejmi z DM, Alnatura, slnečnica aj repka som piekla aj sladké, aj slané. Na sladko pečenie sú úplne nevhodné. Repkový mi chutil, ak som na ňom z času na čas vypražila napr. tekvicové placky – pre mňa ideálna kombinácia. Inak u mňa doma primárne na slanú kuchyňu olivové – talianske. Kedysi som kupovala iba grécke, ale preorientovala som sa. Aj keď proti gréckym nemám nič. De fakto, nosím ich len z grécka, tým u nás kúpeným gréckym akosi neverím. Tekvicový je pre mňa príliš výrazný a ani to najmenšie balenie neviem zúžitkovať. Posledný olej z tekvíc mi zhorkol, tak mi bolo ľúto. Pekný príspevok, presne podľa môjho gusta.