Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Minestrone levou zadní

Minestrone

Do půl hoďky hotová letní chutí prošitá polévka. Absolutní hit rodinných apartmánových dovolených u moře.

Jsem daleka tomu tvrdit, že tohle je ten správný italský recept na minestrone. Žádný takový podle mě neexistuje. Minestrone je nesmírně variabilní i v zemi svého původu už jen proto, že jejím základem je zelenina v sezóně.

Zelenina-těstovina-luštěnina-bílkovina

Typická pro minestrone je skladba:

sezónní zelenina – těstovina (ale někdy i rýže) – luštěnina – parmezán (nebo někde někdy pecorino)

V jedné polévce je tak zastoupena celá škála živin a taková plnohodnotná jídla z jednoho hrnce mají zdravovýživové rodinné hospodyně skoro nejraději, což? Receptů na minestrone je prý tolik, kolik je italských vesnic – četla jsem od Romana Pauluse.

Podíváme-li se k nám do středu Evropy, pak zkraje léta do minestrone sedí hrášek a rajčata z konzervy, která postupně plně nahradí rajčata čerstvá a místo hrášku přijdou na řadu fazole. Parmezán zastoupí i Gran Moravia.

Zelenina

Do minestrone používám:

rajčata, cukety (mladé a malé, nikoliv půlkilové obry), mrkev, řapíkatý celer, zelí, kapusta, květák, brokolici, česnek, cibuli, pórek, fenykl, hrášek, zelené fazolky a fazole všech barev (já nejraději červené a pro rychlost nejčastěji z konzervy).

Minestrone v hrnci

Základem je krájecí příprava

  1. Rajčata naříznu navršku do křížku a spařím horkou vodou, abych je následně pěkně oloupala. Cukety krájím na kostičky, mrkev a pórek na kolečka. Cibule jde na kostičky, řapíkatý celer nebo fenykl na půlměsíčky. Zelí nebo kapusta na proužky, brokolici nebo květák rozeberu na malé růžičky.
  2. Na olivovém oleji osmahnu cibuli či pórek a přidám mrkev, celer, bobkový list a snítky tymiánu. Restuji za občasného promíchání na nižší až střední výkon do rozvonění všech surovin.
  3. Přiliju vodu, osolím, přidám oloupaná a na kousky nakrájená rajčata (místo rajské pasty) a na proužky nakrájené zelí nebo kapustu. Případně přihodím fenykl a nebo zelené fazolky. Pod poklicí vařím zhruba 30 minut.
  4. Pak přidám brokolici nebo květák a cuketu. Deset minut.
  5. Přichází na řadu slité a okapané fazole z konzervy nebo čerstvý hrášek a těstovina (hodí se menší tvary). Osm minut. Vypínám zdroj tepla.
  6. Podávám na talíři hojně postrouhané parmezánem (Gran Moravia) a pokud mám, promíchané s Univerzální pesto (úplně nejlepší je v tomto případě bazalkové).

Čím déle necháte polévku po dovaření odpočívat, tím více se vám těstoviny rozblemtají. Žádoucí je tedy podávat ji ihned a nebo si DOPŘEDU UVAŘIT vše do bodu čtyři a když přijde na konzumaci, stačí už jen zhruba deset minut zavařit luštěniny s těstovinou. Pohoda, ne?

Mohlo by vás zajímat:
Bezlepková jahodová bublanina s pohankou
Bezlepková jahodová bublanina
Banánová zmrzlina s kokosovým mlékem a bazalkouOvocná zmrzka s bylinkou Polévka z hlávkového salátuPolévka z hlávkového salátu

1 komentář k Minestrone levou zadní

  • avatar hana

    Dakujem za inspiraciu!minestrone mi nikdy velmi nechutila,asikvoli cestovinam.tak som ich tam jednoducho nedala a velmi som si pochutnala.a zby tok rodiny si zakusoval chleba,)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>