Až podzim definitivně kalendářově udeří, nechte si pár jablek stranou na tento koláč. Je na vidličku, a tak se mimořádně moc nehodí jako školácká svačina. O to lépe polechtá chuťové buňky jako SNÍDANĚ či doprovod k teplému nápoji.
Polechtá a ke konci kyselkavě křupne. Ten jablečný koláč si totiž přímo žádá o doplněk v podobě ČERNÝCH KULIČEK RYBÍZU (viz. foto) či ČERNÉHO BEZU. Obojí dodají sladkém základu šmrnc.
Šmrnc chuťový a zdraví prospěšný
Zralé plody ČERNÉHO BEZU se sbírají v září a říjnu, obsahují organické kyseliny, třísloviny, antokyany a vitamíny (zejména A a skupinu B). Plody působí mírně projímavě a lehce snižují krevní tlak. (Herbář léčivých rostlin, Janča a Zenrich)
Plody ČERNÉHO RYBÍZU obsahují dost vitamínu C (50 – 400 mg na 100 g), provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín P (až 2000 mg), hodně pektinu, sacharidy, kyseliny, třísloviny a minerály (draslík, hořčík, železo a vápník). Černý rybíz je zásadotvorný. Plody se hodí i pro těhotné a kojící především jako prevence či léčba cévních potíží jako jsou křečové žíly a hemeroidy. (Bylinky pro děti a maminky, Mangdaléna S.-K.)
Mám teď kulinární fázi, kdy se vyžívám ve sladkých kombinacích ovoce, semínek, ořechů a bezlepkových surovin. Mandlový koláč splňuje výživová očekávání ve všech směrech.
Je BEZ LEPKU, s nízkým GI, s ovocem a tím správným olejem, BÍLKOVINOU z vejce, s VLÁKNINOU, vhodnými tuky, flavonoidy a VÁPNÍKEM, hořčíkem a draslíkem z mandlí.
Je to však pořád sladkost a tak je k němu třeba přistupovat. Ochutnat a podělit se. Ne, že jej celý sníte sami na posezení 😉 JE TĚŽKÉ ODOLAT.
Mandlový koláč s jablky a černými kuličkami
na plech max. 20×30 cm, pro děti od 19. měsíců
- 100 g mletých mandlí
- 100 g jáhlové mouky
- 2 lžičky kypřícího prášku
- lžička mleté skořice
- 120 g ztuhlé šťávy z cukrové třtiny – panella nebo palmového či kokosového cukru (obojí nízký GI)
- 200 g oloupaných a nastrouhaných jablek
- 200 ml oleje (nejraději olivový nebo řepkový)
- 2 vejce
- 7 hrstí opraných kuliček černého rybízu nebo černého bezu
Troubu předehřejte na 150 st. Celsia horkovzdušně nebo 170 st. Celsia obyčejně.
Smíchejte mouku s kypřícím práškem a mandlemi, panellou a skořicí. Přidejte strouhaná jablka.
Vejce v jiné míse vyšlehejte metličkou do pěny a tenkým pramínkem do nich pomalu za stálého šlehání přilévejte olej. Vaječnou olejovou hmotu nalijte na moučnou část a dobře promíchejte.
Nalijte na plech o rozměru max. 20×30 cm vyložený pečícím papírem a na povrch rozházejte černý rybíz nebo kuličky bezu. Pečte 30 minut.
Mohlo by vás zajímat:
Celerová remuláda Julie Child | Pečené papriky ve skle | Taková normální grilovačka |
---|
Právě probíráme