Bezovka je naše červnová hitovka. Je tím nejjednodušším příkladem, jak elegantně se pramenitá voda za pár vteřin změní v limonádu.
O bezovce jsem poprvé četla v bylinkářské knížce pro děti a maminky. Rok co rok dělám bezinkový sirup, ale bezovou květovou vodu jsem vyzkoušela teprve před rokem. Celý červen jsem pak vrněla blahem nad exkluzivní limčou, co nadělá parádu i na pohled.
Ahoj Maruško, ano pamatuji se Na blogu jej nemám, ale mrkni sem http://unasnakopecku.blogspot.cz/2014/05/domaci-bezinkova-limonada.html
Věruško, zdravím, známe se z Bohyní z prvního ročníku. Máš prosím recept na tu limonádu z bezu s kvasnicemi, co dělá tvoje maminka? Díky
Vendula a Vláďa: bezovou sodovku dělá moje máma – s kvasnicemi, protože ty udělají bublinky hned, za oknem jsem ještě nezkoušela, zkusíme. Je to taky moc fajn pití. Já akorát nejspíš pokrátím množství cukru 😉
Každý rok se těším na jaro na bezovou limonádu. Dělám jí jako Vendula, jen přidám hrášek kvasnic. V
Zdravím všechny. Limonádu znám už velmi dlouho, dělávala jí už moje prababička takže je limonáda známá přez sto let. Tedy co já vím. Jen se trochu pozapomělo. Dřív se jen při výrobě trochu přislazovala medem a kdo má možnost tak dva tři listy máty. Každý rok jí vyzunknu cca 50 litrů dokud jen z čeho vyrábět. Tak to zkuste a nechte si chutnat.
A zkoušela jste bezovou sodovku? Poměry: 6 větších květů bezu, 3 litry zchladlé převařené vody, 20 – 30 dkg cukru, 2 citrony. Vše dám do jedné zavařovačky a nechám za oknem dva tři dny, dle množství slunce (čím víc slunka a tepla, tím rychleji nápoj zkvasí a je z toho výborná bublinková sodovka). Párkrát za den promíchám.
Pak přechovávám v lednici a dle chuti ředím vodou.