Dhal je luštěninové jídlo z jednoho hrnce, které názorně ukazuje, jak lze z jednoduchých surovin vytvořit skvostný a levný pokrm.
Levně a luxusně?
Luxus zalevno je zdánlivě neslučitelná dvojka. Na tuhle notu hrají všemožná módní šméčka a my víme, že se to obvykle dost rychle proflákne. Luxus zalevno v jídle ale může fungovat. Doba pokročila a nejspíš už jste od někoho slyšeli nahlas říkat, že nejdražší nemusí se nutně rovnat nejkvalitnější a že slušně najíst se dá i za pár korun. Fráze?
Vybavte si základy indické kuchyně
Hodně luštěnin, zeleniny, sýra co si sami vyrábí, sem tam maso, placky, rýže a ŠIROKÁ ŠKÁLA KOŘENÍ, co to všechno spojuje. Umět používat koření je hned po zvládnutí základních kuchařských praktik to nejdůležitější, co pro úspěch v kuchyni potřebujete. Kupříkladu u nás doma (a taky u všech návštěv) je hitem cokoliv, v čem je obsažena směs koření garam masala, byť v tom jídle plavou například nepopulární růžičkové kapustičky. Stejným kořeněným trikem jsem naposledy pro kapustičky nadchla i účastnice jóga víkendu na Blatinách.
Pojďme si posvítit na jeden z indických pokrmů, který vše výše uvedené názorně demonstruje. Jmenuje se dhal, stojí na prach obyčejných luštěninových základech a je z jednoho hrnce, tedy totálně NENÁROČNÝ NA PŘÍPRAVU – časově i finančně. S tou správnou kořeněnou kombinací vytřískáte z luštěnin maximum a z našinci mnohdy opovrhovaného jídla bude hvězda večera 😉 Kdybych dhal znala jakožto studentka, stravující se hrdě sama na privátě/kolejích, oslňovala bych s ním spolubydlící snad každý den.
Samozřejmě si následující recept můžete vytunit do vyššího levelu. Zkoušet různé druhy luštěnin nebo přidávat a střídat různé druhy masa a dávat tomu jídlu další a další výživový rozměr, a taky finanční. Ode mě se teď dozvíte základ, od kterého se pak lze všemy možnými směry odpíchnout, ju.
A co Dál?
Správný recept na dhal neexistuje. S dhalem je to jako s receptem na vánoční bramborový salát. Každý má ten svůj, zaručeně nejlepší a každý se maličko liší od těch ostatních. Jisto jistě můžeme říct, že základem pro dhal je půlená luštěnina a výrazné RESTOVANÉ KOŘENÍ, jehož část se obvykle přidává až ke konci vaření. V dhalu by neměl chybět také čerstvý koriandr – poslouží při servírování. Komu tahle výrazná bylinka přece jenom nesedí, nasype si tam hladkolistou petržel. Taky dobrý 😉
Dhal v sanskrtu prý znamená rozdělit nebo rozpůlit, takže významově ukazuje na luštěniny, ze kterých se vaří. Červená a zelená čočka, hrách, mungo a další fazole, cizrna, jakákoliv luštěnina, co se dá půlit, může být základem pro dhal. Většinu luštěnin však musíte dopředu máčet, aby se vám pak rychleji uvařily. Máčet nepotřebuje červená čočka a pak všechno z konzervy. Na konzervy my nehrajeme (teda jenom v nejkrajnějším případě), tudíž si teď ukážeme, jak uvařit dhal s červenou čočkou.
Chcete rozpis na dvacet osob? Ne? No dobře, tak teda pro čtyři.
Dhal z červené čočky
- 80 až 100 g žluté cibule
- 4 stroužky česneku
- 1 lžíce nahrubo sekaného zázvoru
- olej
- 2 lžičky hořčičných semen
- 4 lžičky koření garam masala
- lžíce kurkumy
- chilli – není nutné
- sůl
- 200 g červené čočky
- 250 g brambor
- zhruba 300 g zeleniny: růžičky z jednoho květáku nebo brokolice a k tomu mrkev nebo růžičková kapusta nebo použijte mraženou směs (ideálně vlastní)
- 4 vejce k podávání
- placky k podávání (případně rýže)
Cibuli společně s česnekem a zázvorem krátce rozmixujte v mixéru – musí zůstat kousky. Směs vhoďte – část si můžete nechat na konec – na rozpálený olej (použijte hlubší hrnec) a restujte na středním a posléze mírném plameni. Buďte ve střehu, ať se cibule nepřipálí. Po desíti až patnácti minutách přisypte koření – garam masalu, kurkumu a případně chilli. Krátce orestujte.
Až se koření rozvoní, přisypte propláchnutou čočku, očištěné a na drobné kostičky nakrájené brambory a mrkev, na kousky nakrájený květák nebo brokolici, případně růžičkovou kapustu. Osolte, zalijte vodou (asi 800 až 1000 ml), zahřejte a vařte do rozvaření čočky a změknutí veškeré zeleniny.
Na závěr se pro větší pikantní efekt přidává část cibulovo-česnekovo-zázvorové směsi, pokud jste si ji nechali stranou. Pak už nevařte.
Podávejte s vejcem vařeným natvrdo nebo se zastřeným vejcem. Zdobte čerstvým koriandrem (či petrželkou) a nabírejte čerstvými plackami naan nebo čapátí. Podáváte-li s rýži, hodí se lžíce.
Bude se hodit
- Pamatujte, že indické placky je vždy třeba konzumovat čerstvé, jak vychládnou tvrdnou nebo gumovatí.
- Místo vejce natvrdo, podávejte dhal třeba s restovaným kuřecím masem. Maso nakrájejte na kostky a nechte dojít pokojové teploty, než je hodíte na olej. Na rozpáleném oleji orestujte nejdříve trochu garam masaly a pak přihoďte maso. Orestujte a podávejte s dhalem.
- K dhalu se také hodí sýr paneer. Ten se dá jednoduše vyrobit i doma. Recept si nastudujte na blogu u Michaely.
Mohlo by vás zajímat:
Pěna z červené čočky s kopřivami | Pesto z medvědího česneku | Rebarborový crumble s vanilkovým pudinkem |
---|
Garam masala by neměla být nijak výrazně pikantní (oproti tandori masala), mám tuto: http://www.chanar.cz/www-chanar-cz/eshop/2-1-Khusboo-Cizokrajne-potraviny/5-2-Smesi-koreni/5/24-Garam-Masala-smes-koreni
Vyskúšali sme. Konzistencia úžasná, ale asi máme moc ostrý garam masala. Musela som to zjemniť smotanou, aby sa to vôbec dalo jesť. Kde ho kupujete vy?
Jituško, šikovná kombinace!
Verko, vyborny recept. S cizrnou a sladkou bramborou byl taky chutny!:-)