Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Mandlový koláč s jablky a černými kuličkami

rybiz-cerny-kolac-detail

Až podzim definitivně kalendářově udeří, nechte si pár jablek stranou na tento koláč. Je na vidličku, a tak se mimořádně moc nehodí jako školácká svačina. O to lépe polechtá chuťové buňky jako SNÍDANĚ či doprovod k teplému nápoji.

Polechtá a ke konci kyselkavě křupne. Ten jablečný koláč si totiž přímo žádá o doplněk v podobě ČERNÝCH KULIČEK RYBÍZU (viz. foto) či ČERNÉHO BEZU. Obojí dodají sladkém základu šmrnc.

Šmrnc chuťový a zdraví prospěšný

Zralé plody ČERNÉHO BEZU se sbírají v září a říjnu, obsahují organické kyseliny, třísloviny, antokyany a vitamíny (zejména A a skupinu B). Plody působí mírně projímavě a lehce snižují krevní tlak. (Herbář léčivých rostlin, Janča a Zenrich)

Plody ČERNÉHO RYBÍZU obsahují dost vitamínu C (50 – 400 mg na 100 g), provitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín P (až 2000 mg), hodně pektinu, sacharidy, kyseliny, třísloviny a minerály (draslík, hořčík, železo a vápník). Černý rybíz je zásadotvorný. Plody se hodí i pro těhotné a kojící především jako prevence či léčba cévních potíží jako jsou křečové žíly a hemeroidy. (Bylinky pro děti a maminky, Mangdaléna S.-K.)

Koláč s černým rybízem, jablky a mandlemi

Mám teď kulinární fázi, kdy se vyžívám ve sladkých kombinacích ovoce, semínek, ořechů a bezlepkových surovin. Mandlový koláč splňuje výživová očekávání ve všech směrech.

Je BEZ LEPKU, s nízkým GI, s ovocem a tím správným olejem, BÍLKOVINOU z vejce, s VLÁKNINOU, vhodnými tuky, flavonoidy a VÁPNÍKEM, hořčíkem a draslíkem z mandlí.

Je to však pořád sladkost a tak je k němu třeba přistupovat. Ochutnat a podělit se. Ne, že jej celý sníte sami na posezení 😉 JE TĚŽKÉ ODOLAT.

Mandlový koláč s jablky a černými kuličkami

na plech max. 20×30 cm, pro děti od 19. měsíců

  • 100 g mletých mandlí
  • 100 g jáhlové mouky
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • lžička mleté skořice
  • 120 g ztuhlé šťávy z cukrové třtiny – panella nebo palmového či kokosového cukru (obojí nízký GI)
  • 200 g oloupaných a nastrouhaných jablek
  • 200 ml oleje (nejraději olivový nebo řepkový)
  • 2 vejce
  • 7 hrstí opraných kuliček černého rybízu nebo černého bezu

Troubu předehřejte na 150 st. Celsia horkovzdušně nebo 170 st. Celsia obyčejně.
Smíchejte mouku s kypřícím práškem a mandlemi, panellou a skořicí. Přidejte strouhaná jablka.
Vejce v jiné míse vyšlehejte metličkou do pěny a tenkým pramínkem do nich pomalu za stálého šlehání přilévejte olej. Vaječnou olejovou hmotu nalijte na moučnou část a dobře promíchejte.
Nalijte na plech o rozměru max. 20×30 cm vyložený pečícím papírem a na povrch rozházejte černý rybíz nebo kuličky bezu. Pečte 30 minut.

Mohlo by vás zajímat:
Celerová remuláda - surovinyCelerová remuláda Julie Child Pečené papriky naložené v olejiPečené papriky ve skle Grilování - stůlTaková normální grilovačka

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>