Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Smrkový sirup

Smrkový sirup

Dá se vyrobit jen jednou za rok. Je překvapující, co dokážou vypotit mladé smrkové výhonky. Ať už z kulinárního nebo zdravotního důvodu, smrkový sirup musíte doma mít.

Jeho čas je právě nyní. Mladé smrkové výhonky, které jsou na sirup zapotřebí, raší na jaře jen krátce. Jakmile se na koncích větviček objeví zárodek jasně zelené, je třeba bedlivě vyčkávat. Den sběru se blíží. Správná chvíle se v různých částech naší republiky liší podle intenzity slunečního svitu a výšky teploty (nikoliv smrků).

co-je-vyzivou

CELÝ ČLÁNEK S RECEPTEM NAJDETE NA MÉM NOVÉM WEBU. PROSÍM TUDY…

 

Smrkový sirup

Smrkový sirup

21 komentářů k Smrkový sirup

  • Jiří, tvořte vrstvy tak, aby cukr prostoupil jehličí a bylo možné po jeho rozpuštění mít sirup – fotka je vodítkem. A konzervace viz komentáře. Ano, citronová šťáva je fajn. V lednici pak sirup vydrží celou zimu.

  • avatar Jiří

    Kolik poměru cukru k jehličí? A jak uchovat aby vydržel i na zimu? Přidávat citrón?

  • Terezo, kokosový cukr jsem ještě nezkoušela. Cukru je v tom receptu potřeba dost a ten kokosový se celkem prodraží. No ale může to být zajímavá chuť. Jen určitě bych přidala citron nebo kyselinu citronovou kvůli konzervaci.

  • avatar maria56

    Zdravím,aby se med z jehličí nezkazil zkusím letos do cukru přidat místo citronu kyselinu citronovou,měla by působit jako konzervační látka tak uvidím. Dávám ji do všech sirupu a je to v pohodě.Nejchutnější sirup byl z květu lípy a květu bezu 1:1.

  • avatar Tereza

    Holky, zkoušel jste někdo místo klasického cukru dávat kokosový? :-) Jinak sirup výborný, dělala jsem minulý rok a byl výbornej do mojita apod.

  • Krása! Víte co, já se letos chystám na šeříkový sirup. No možná mi šeřík v tom šrumci co teď mám kolem stihne odkvést :-) Každopádně jej zkusím, letos nebo napřesrok. Sirupům zdar!

  • avatar Hana B.

    Tak už druhý rok dělám nejen sirup ze smrku , ale i jiné. Už mám sedmikráskový , pampeliškový a jitrocelový . Pampeliškový je dost pracný , musí se odstranit to zelené kolem květu. Letos jsem prošvihla fialkový , pořád pršelo. Sirupy v ledničce vydrží a myslím si , že aby se nekazily,tak je potřeba nešetřit cukrem. Letos poprvé zkusím květy bezu a lipový květ.

  • avatar Andrea

    Pěkný večer, v loňském roce jsem poprvé zkoušela smrkový sirup a podařil se skvěle i s třtinovým cukrem. Podle návodu-výhonky propláchneme a začneme je vrstvit do vyvařené sklenice. Tvoříme zhruba 3-5 cm vysokou vrstvu výhonků, tu posypeme cukrem. Na cukr položíme omytá kolečka bio-citrónu (i s kůrou)-těmi jsem nešetřila.Poslední vrstvou by měl být cukr. Horní vrstvu cukru můžeme také dle potřeby ještě dosypat v průběhu louhování sirupu. Uvidíte sami, jak se cukr bude postupně rozpouštět.
    Hrdlo sklenice přetáhneme folií, zagumičkujeme. Na slunném místě necháme stát 2–3 týdny, nebo dokud se nevytvoří hustá tmavá šťáva- mně to trvalo 5 týdnů.Přecezený sirup jsem skladovala v lednici a v zimě když přišlo nahlazení byl během měsíce pryč :-) Ale pokus se zdařil a syn si pochutnal i vyléčil.
    A.

  • avatar ilona van steelantova

    Dobry den,delala jsem letos sirup mam ho cca dva tydny v lednici a zacal kysat,kde se stala chyba?Muzete mi odpoved prosim napsat na email,dekuji Van Steelantova.

  • Veroniko: tak to bych řekla bude silně individuální ale tak nějak týden až dva bych to viděla :-)

  • Kateřino: nejčastější důvod je zárodek bakterií na sklenici u hrdla či víčka, sklenici je třeba sterilizovat (mrkněte do článku s bezinkovým sirupem http://blog.veruska.cz/bezinkovy-sirup-a-moje-vychytavky/). A pak taky až je sirup ve sklenici kapu do vršku a nahoru na sirup trošku slivovice :-)

  • avatar Veronika

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat za jak dlouho je zhruba sirup hotový? Jak dlouho necháváte výhonky na slunném místě? Díky.

  • avatar Kateřina

    Dobrý den, zkoušela jsem dělat sirup letos poprvé přesně podle návodu, jednu várku jsem udělala s třtinovým cukrem a druhou s bílým. Asi po týdnu se nahoře objevila u obou sklenic plíseň. Tak jsem se na sirup těšila, nevíte, co bylo špatně?
    Díky za postřehy pro příští rok, Kateřina.

  • avatar Magdalena

    Zdravím,
    jsem z Beskyd a přinesla jsem si výhonky dnes, jdu to naložit dle návodu, tak snad se povede.
    Dík za recept.

  • Štěpánko, můj názor je, že vše běží jak má :-) Ještě si pohlídejte, ať se sklenice nepřehřívá až příliš, tuším, že pak by mohlo dojít ke kvašení a to žádoucí tedy není…

  • avatar Štěpánka

    Dobrý den, tak jsem zkusila včera premiérově „zadělat“ na sirup.Když jsem dnes koukla na lahev,je možné, že výhonky změnily barvu?Začínají žloutnout…tak bych ráda věděla,jestli to není nějaká chyba…Děkuji za odpověď :-)

  • Pavlo též zdravím :-)
    Popravdě o tom nevím tak jsem prošla net a našla, že to možné je, nicméně chuť bude údajně propastně rozdílná a pravděpodobně i účinné látky budou nižší. Co se hnojiva týče, ano, je třeba počítat s tím, že i smrk si z hnojiva leccos natáhne :-) Osobně bych šla raději pro smrkové výhonky do lesa.

  • avatar Pavla

    Zdravím,
    mohu prosím na sirup použít výhonky stříbrného okrasného smrčku (už mi hodně přerůstá), který roste v trávě na zahradě, ale ta je hnojena trávníkovým hnojivem??

  • avatar Lucie

    Dobrý den, na poslední chvíli sháním větší množství smrkového sirupu. Neměl by prosím někdo na prodej? Potřebovala bych ho již za 2 dny. Díky! Lucie Sedláková 737291871

  • Zdravím, smrkové výhonky většinou sbíráme v Beskydech, letos ze Šumavy. Krom tohoto už mám letos zaděláno na kostivalový sirup, postup je stejný, jen nepřidávám citron. Mňamky to jsou!!

  • avatar Míla

    Takto se zpracovává jehličí u nás po celé generace. výborný,chutný,léčivý sirup.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>