S Marcelou Vandrovou v rozhlase pokračujeme v seriálu Potravina měsíce. V dubnu vám budu podsouvat, jak dokonalá v kuchyni kopřiva je.
Začali jsme tentokrát až 21. dubna, první díl s receptem na kopřivovou pomazánku je tady. Kopřivu jsem vybrala prostě proto, že je to jedna z prvních zelených natí, co náš jídelníček po zimě může obohatit. Roste všude možně a na trzích se neprodává, na rozdíl od česneku medvědího.
Jak a kdy na sběr kopřivy
Proto, až vyrazíte na trhanou, nezapomeňte brát jen vrchní listy a to ne kolem cest ani tam, kde chodí pejskaři. Pro kuchyňské účely můžete kopřivu sbírat až do podzimu. Do čajových směsí a pro léčebné účinky se na kopřivu vypravte od časného jara do konce května a sbírejte ji za suchého počasí kolem 14. hodiny, kdy jsou léčivé látky v rostlině nejúčinnější.
Kopřiva je bezva na jarní očistnou kůru. Čerstvě natrhané listy mixnete na šťávu, kterou samozřejmě pijte zředěnou minerálkou či ovocnými šťávami. Samo o sobě je to nechutný. Pozor, pokud trpíte nějakou nemocí, v tom případě na detoxikaci zapomeňte. Stejně tak se očistné kůry nehodí pro děti, těhotné a kojící matky!
Kopřiva v kuchyni a v hrnku
Až si hromadu kopřivových listů donesete do kuchyně, nezapomeňte ji nejdříve krátce spařit horkou vodou, nechat okapat a teprve potom krájet. Nikdy nejezte kopřivy v syrovém stavu!
Listy a nať kopřivy obsahují chlorofyl a mnoho minerálních látek (hořčík, vápník, draslík, železo), nechybí vitamín C a D a další léčivé látky. Chlorofyl působí povzbudivě na metabolismus. Kopřivový čaj zvyšuje tvorbu mateřského mléka, ale také odvádí vodu z těla a působí močopudně. Na to je třeba brát ohled hlavně koncem těhotenství, kdy má močový měchýř v těle málo místa.
Čaj z čerstvých nebo sušených listů připravíte jednoduše tak, že 2 lžičky nařezaných listů přelijete šálkem vroucí vody a necháte přikryté 10 minut louhovat. Scedíte a pijete teplý – šálek ráno a šálek večer. To, že kopřivový čaj mění časem barvu na temně zelenou, nemá vliv na jeho kvalitu.
O něco víc uslyšíte v éteru a k tomu recept na kopřivovou pomazánku, špenát a bramborový salát. Jak jsem se o kopřivě rozkecala poslouchejte každou další dubnovou sobotu, vždy po 11. hodině na vlnách Českého rozhlasu Brno 106,5 FM a nebo na netu. Rozhovory jsou pak zpětně k mání v rozhlasovém audio archivu pořadu Apetýt.
V květnu se pak sejdeme nad chřestem.
* Co už jsem probírala v rozhlase aneb Sezónní suroviny od ledna do prosince*
Mohlo by vás zajímat:
Rohlíčky s duší tuřínu | Řeřichová polévka a vaření U Kastelána | Zdravé rebarborové bochánky |
---|
Právě probíráme