Původní koncept restaurace Noem Arch má na svědomí Roman Hadrbolec. Kuchař, který vařil na věhlasné lodi a několika světovým celebritám, poté se vrátil zpět do vlasti a mimo jiné vydal kuchařku. Romanova Noem Arch gastronomie slibovala vyváženost a rozmanitost chutí s použitím čerstvých surovin. A jak je to ve skutečnosti?
Restaurace Noem Arch je byla první restaurací Romanova konceptu v ČR. Jako součást nově vybudovaného Design Hotelu Brno poblíž nákupního centra Tesco Královo Pole byla otevřena v lednu roku 2008 a slibovala euro-asijskou fúzi. Reakce hostů byly rozmanité, stejně jako pořádané akce. Jednu hmyzí si vzal na mušku pan Kolíček.
Na parkovišti u restaurace ještě nedávno vítal hosty Romanův plakát. Servírované pokrmy přitom jeho rukopis postrádaly. Kdo zapátral na jeho stránkách, dozvěděl se, že původní koncept dostal s krizí na frak, asijské variace vystřídal italský a francouzský šmrnc a Roman se v tichosti z kuchyně Noem Arch vytratil. A to už před několika měsíci. S Romanem jsem nedávno hovořila o Noem Arch i jeho aktivitách. Rozhovor s ním budu publikovat co nevidět (na blogu i FoodLife).
Lépe a radostněji?
Inspirace Asií se v menu Noem Arch stále nezapře. A-la carte nabízí například Bo Luc Lac nebo hovězí steak s wasabi polentou. My k obědu vybrali jednoduchý kuřecí vývar s domácími ravioli a zeleninou julienne. Ten se stal dokonalým hned poté, co jsme ravioli lžící rozkrojili a jejich obsah pěkně s vývarem promíchali. Čekala nás vyladěná chuť bylinek, vývaru a zeleniny. S tou je však díky její úpravě (julienne) poněkud obtížnější manipulace. Alespoň já měla s příliš dlouhými nudličkami a jejich decentním přesunem lžící z vývaru do úst docela problém.
Pozorností podniku pro tento den byl lanýž z kozího sýra (a pěkné dávky slunenčnicových semínek) s rukolou. Velmi vydařená kombinace.
Hlavní chod v podobě lososa z teriyaki glazurou, restovanou asijskou zeleninou (zase julienne) a singapurskými nudlemi byl celý poplatný Asii (kombinaci tleskám!), ale doslova se topil v solné lázni. Slaná teriyaki a zřejmě vydatně osójované singapurské nudle nevybíravě překryly jinak skvělou chuť lososa a degradovaly celý pokrm na čínskou bistro úroveň. Nic proti česko-čínskému bistru. Tam však nepůjdete pro gastronomický zážitek. Ani jinak na pohled lahodící Penne Arabiata s drcenými rajčaty, šalotkou, chilli a hoblinkami parmezánu nebyly slané lázně ušetřeny. Panu kuchaři asi ujela ruka. A nám se zvedla spotřeba vody.
Povedený byl míchaný listový salát podávaný s piniovými oříšky, sluncem sušenými rajčaty, parmezánovými chipsy a pommery vinaigrete a celému obědu jasně dominoval horký čokoládový dortík s hruškovým sorbetem a lanýžem z bílé čokolády. Svoji na dezerty vyhlášenou pověst si Noem Arch vskutku zaslouží.
Sladkosti tu má pod palcem hmyzí kuchař Petr Ocknecht. Tedy měl. Stejně jako většina původního týmu Romana Hadrbolce, i on Noem Arch opouští. Skoro se zdá, že z potápějící se lodi všichni prchají. Na rozdíl od té biblické. Je totiž kam vystoupit, potopa se nekoná. Místo ní tu ovšem máme krizi. A ta Noem Arch možná pokoří.
beru zpět, Petr v tom hotelu bude, Roman měl pravdu, já jsem to špatně předtím pochopila tu otázku od Michala, myslela jsem, že se ptá na Romana,omlouvám se!!!!Takže šup šup, v srpnu alou za Petrem:-)
jaryco: já mám tuhle lokaci od Romana, víš něco víc? Za dezerty Petra Ocknechta si ráda udělám výlet a určitě nebudu sama
Cool, včera jsme šli okolo a říkali si jaké tam asi bude gastro…
To Veruska:to asi těžko, v Brně už působit určitě nebude
Vím ;} bude perlit v novém hotelu Comsa na Šilingrově náměstí http://www.comsabrnopalace.cz/ubytovani.html
Smutník. Nevíš kam odchází?