Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Sousedé na talíři – Die Nachbarn auf dem Teller

Sousedé na talíři - ukázkový stánek La Boucheé

Ve středu jsem si udělala výlet do Paláce šlechtičen. Svoje pojetí regionální kuchyně tam představoval šéfkuchař z La Bouchée Michal Hájek. Stálo za to být u toho.

Kdyby mi k té exhibici nepřišla tisková zpráva, výstavy bych si ani nevšimla. Nějak už jistou dobu nemám tu okolní kulturu v malíku, a tak mi úplně uniklo, že se v centru města Brna dá shlédnout výstavní srovnání naší a rakouské kuchyně.

Výstava přibližuje společné, ale i rozdílné momenty jihomoravské a dolnorakouské gastronomie a ve spolupráci s rakouskými partnery a s Moravským zemským muzeem ji připravila Centrála cestovního ruchu – Jižní Morava. K tomu všemu vydala slušně naditou brožuru o kuchařském umění jižní Moravy a Dolního Rakouska.

Sousedé na talíři - obložený chlebíček

Hana Dvořáková v ní popisuje vývoj jídla a pití jako součásti regionální identity, zajímavá je zejména ta část o pohoštění poutníků při jejich cestách na vyhlášená poutní místa. Lukšovou polévku, makové a tvarohové buchty nebo trnkové koláče by jim mohl závidět nejeden dnešní gurmán 😉 Ke čtení jsou pak další statě o jídle v severní části Dolního Rakouska, o chutích monarchie i o místním víně.

K vidění na výstavě je řada historických hrnečků, míchadel a nástrojů na zpracování kdečeho. Podle mě nejvtipnějším prvkem z celé expozice je stůl na nějž se z jedné strany do talíře promítá jídelníček domkaře z roku 1899 a ze strany druhé jídelní lístek sedláka z téhož roku. Zatímco domkař čeká s prázdným talířem a složenýma rukama, sedlák si dává jeden chod za druhým.

Sousedé na talíři - Michal Hájek z La Boucheé

Kuchařská EXHIBICE jednoho z předních brněnských šéfkuchařů se včera konala právě jako doprovodná akce této výstavy. Už jsem prošvihla exhibici restaurace Hansen, nemohla jsem si nechat ujít i La Bouchée. Šéfkuchař Michal Hájek měl ukázat svoje pojetí regionální kuchyně, která využívá to nejlepší z domácích chovů, rybníků, zahrad a sadů.

Michal Hájek se nerad nechává spoutávat konvencemi a baví jej kreativně spojovat nové chutě. Na jeho výstupu to bylo znát.

Sousedé na talíři - tolstolobik v podání La Boucheé

Nestihla jsem variaci z králičích jater (jestli vůbec byla?) a na dvorek Paláce šlechtičen dorazila uprostřed přípravy tolstolobika z rybníkářství v Pohořelicích. Šlo o kousky ryby položené do mouky ze strany kůže, orestované a zalité máslovou omáčkou. Na závěr Michal Hájek rybu ještě na pánvi posypal čerstvě otrhanými lístky měsíčků a slézu. Nádhera chutná a sypmatická! Jako u nás doma 😉

Sousedé na talíři - hruška s kysanou smetanou, sirupem a mátovým cukrem

Dezert v podobě pošírované hrušky s krémem z kysané smetany a sirupem byl fajn lehká regionální mňamka, kterou k dokonalosti na povrchu dotahoval mátový cukr. Ode dneška drtím mátu s cukrem taky.
Dvacet minut a dva postřehy, co stojí za to si pamatovat. Tomu říkám dobře investovaný čas. Jedlé květy se snesou i s rybou a mátový cukr je dezertní elegán. To je můj „úlovek“ ze včerejšího odpoledne.

Sousedé na talíři - výstava

Žádné kuchařské exhibice se už bohužel na tomto místě nechystají. Ale výstava je přístupná zdarma a můžete ji v Brně shlédnout do konce prázdnin. Poté se přestěhuje do Rakouska. Od 2. Září do 30. října bude instalována na zámku ve Wilfersdorfu. Odtud se v adventním čase přesune do Telče.

Mohlo by Vás zajímat:
Koláč s čekankou a hruškamiKoláč s čekankou a ricottou Nejlepší jahodová bublanina Rebarborové bochánky

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>