Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Téměř Vesničan(kou) v Brně

Cuketkův přehled zdrojů Vesničana mě nakonec vyburcoval k reakci. Dva roky piluji život „Vesničana“ ve městě Brně a dva roky žijeme doma čím dál víc lokálně a bio. Nemohlo mě nenapadnout zda je rozdíl mezi Vesničanem v Praze a v Brně. Jestli to má jednodušší ten svobodný nebo ta s rodinou. A co všechno se vlastně za ty moje dva roky změnilo?

Na tuhle větu „Podle mých zkušeností jde v současné době vesničanit relativně klidně, bez časového stresu i levně.“ bych před dvěmá léty kroutila nesouhlasně hlavou. Dnes s ní můžu s klidem (a velkou radostí) souhlasit. Uvěří ještě někdo (kdo zná bio), že za dýni Hokkaido velikosti velké pěsti jsem kdysi dala téměř sto korun a že bio kuře v našem jídelníčku mohlo být jen to od babičky ze dvorku?

Bio trh zmohutněl. Až tak, že kromě českých bio a domácích produktů – a že jich není málo – k nám dorazily (mimo jiné) i bio jablka z Argentiny a bio mrkve z Itálie. Já české, moravské a slezské produkty jednoznačně preferuji – ať už bio nebo ty lokální bez bio certifikace. Na konci zimy však někdy přijdou italské mrkve vhod. Přiznávám, že je občas kupuji. Jsou chutné, levné a mají je kousek od nás, v Albertu. Jsem Vesničankou tak napůl. Chodím totiž do supermarketu a do lokálních a bio zdrojů montuji ještě zdravou výživu. Pro mě, jako matku s dítětem v náručí je obstarávání zdrojů Vesničana o maličko složitější. Myslím tím časově a někdy i surovinově. Ale vezměme to popořádku. Pěkně přehledně, jako u Cuketky :)

Maso

Kdo má aspoň jeden šuplík mrazáku, bez  masa být snad nikdy nemůže. Základem je brát, když je a co se nedá spotřebovat hned, to zamrazit. Běžná praxe skutečného vesničana. Obyvatelé měst s velkými nákupními centry a ty, co supermarket nezavrhují mrazák nakonec ani nepotřebují. Albert hypermarket (dříve Hypernova) a některé Billa obchody mají slušnou nabídku chlazeného bio masa z Bioparku v perfektní kvalitě za perfektní cenu. Od kuřecího a hovězího až k jehněčímu. V Albert hypermarketu na okraji Brna v Modřicích, mají nyní dlouhodobou akci na bio kuře, 133 Kč za kilo (běžně 199 Kč). Jedno takové boubelátko zrovna odpočívá v našem mrazáku. Vepřové jíme minimálně, a tak se po něm moc nesháním. Vesničan uspořádá začátkem roku zabíjačku a nemá problém. Já vím, že slušné bio vepřové dostanu v některých místních Brněnkách. Třeba v té na Hlavní 116a v Komíně. Bio a lokální nabídka brněnské maloobchodní sítě Brněnka je vůbec zajímavá, ještě o ní bude zmínka u mléčných výrobků.

Produkty biofarmy Sasov jsou k mání v mém oblíbeném obchůdku BioTIP. Sídlí v přízemí IBC na Příkopě (od konce září 2009 na Údolní 32) a disponuje milou, zkušenou paní prodavačkou a rozsáhlou škálou bio produktů od kosmetiky po čerstvé ovoce a zeleninu. S paní majitelkou bych si chtěla popovídat a o BioTIPu bude na blogu ještě řeč. Mám taky tip na hovězí z Vysočiny. Zatím neověřený. A konec konců pro jehněčí si dá zajet taky na Vysočinu, k manželům Kadeřávkovým.

Biotip - chladící box

Uzeniny nejíme, šunku si dopřejeme občas tu naprosto nebio co ji nazývají dětskou a nebo podle Lucianky doma vyrobíme. Vím taky o parádních domácích klobáskách. Zdroj si nechám zatím pro sebe :)

Co se týče ryb, s oblibou si dáváme lososa jednou týdně. Nelokálně, z Norska. Mohli bychom koupit třeba lokálního Pohořelického kapra, ale ne přímo v rybníkářství, nýbrž v uvedených obchodech nebo na webu, kde je minimální odběr 5000 Kč. Chce někdo hned pětadvacet kaprů? Pro krásné čerstvé pstruhy a další ryby (včetně toho lososa) se stavujeme v rybárně U Šopíka a na pěkné pstruhy narazíte i v obchůdku u Měnínské brány, tuším že je hned vedle jídelny Rebio.

Maso jíme jednou, někdy dvakrát do týdne. Plus tu rybu. Je to rozhodně méně, než před dvěma lety. Cuketka říká .. Kvalitní maso z farmy vám bude svou relativní nedostupností regulovat spotřebu. Mění se i přístup k masu .. ano, ano, naprosto souhlasím.

Vejce

O ty se u nás stará pradědeček. Tedy můj třiadevadesátiletý dědeček a jeho pár slepic. Dokonalé! Vejce i děda. O jiná vejce se nestarám. Nemám přehled a bio vejce nekupuji. Možná se dají vajíčka ze dvorku koupit v Brně na Zelňáku? Moment! Někdy koupím vejce křepelčí. Nebio, ale pro děti dobrá alternativa k vejci slepičímu (tady nastupuje hra alergie a metabolismus).

Zelenina a ovoce

To je pro mě velká výzva. Při pohledu na naši ovozel spotřebu si někdy připadám jako poloviční králík. Místo masa jíme zeleninu. Výhodou je malá babiččina zahrádka, skleník a velká pradědova zahrada. Když zelenina dojde a ještě není vlastní (krizové jsou měsíce únor, březen), dychtivě očekávám každou biobedýnku z Lučního údolí a čas od času beru zavděk supermarketovým Rakouskem a Itálií. Petr Weidenthaler z Lučního údolí provozuje brněnský bioklub a eshop, kde si zboží objednáte a následující pondělí vyzvednete v BioTipu na Údolní nebo v bioprodejně na Skácelové – po celý rok. Nakoupit se dá i ve zmiňovaném bioTIPu, kvalita je však v zimě kolísavá a cena vysoká.

V sezóně je dobrou ovocnou a zeleninovou volbou brněnský Zelňák. I zde je však potřeba pečlivě vybírat.
Sezónní produkty zpracujte, zavařte, zamrazte, ať se v zimě máte čím ládovat. Maminkám letních a podzimních miminek doporučuji už teď nakoupit hromadu jablek, mrkví a dýní. Dýně Hokkaido vydrží při 15 stupních Celsia v suchu celou zimu. Jablka s mrkví usladníte ve sklepě a nebo je rovnou rozvařte, rozmixujte a ve skleničkách zavařte (v zavařovacím hrnci při 80 stupních 30 minut). Na konci zimy, když začnete s prvními příkrmy, máte vystaráno.

Ovocné a zeleninové příkrmy jsou samostatnou kapitolou. Ty my máme teď už za sebou a věru, je to bujaré období. V bio kvalitě se jich na trhu vyrojilo hned několik. Respektovatelné a docela fajn jsou příkrmy Hipp (Rakousko), český ovocný Hamánek mi nedělá radost zbytečně přidávaným cukrem, zeleninové varianty Hamánka jsou v pohodě. Moc dobrá je ovocná přesnídávka Evers. Víc toho vyzkoušeno nemáme.
Pro první příkrmy se vyplatí naládovat mrazák nebo jinak v létě uskladnit a pak postupně rozmrazovat a dělat čerstvé pyré. Pro další drobečkovu gurmánskou fázi jsou fajn masozeleninové polévky domácí provenience.

Mléko a mléčné výrobky

Já mléku nepiju. Na zalití lupínků a do kafe dostává muž bio od Olmy. Dceři dávám probiotické kojenecké biomléko Babio od české společenosti Goldim s.r.o.. Stejné značky máme i kaše. Ano, kupuji i nebio Bebu. Spotřebu máme totiž vysokou. Zkušenosti mám i s bio kaší od Hipp – s chutí žádná sláva. U nás prošla jen nebio banánová Sunarka na Dobrou noc a pak tyhle Babio. Víc si s mlékem starosti nedělám. Pro sebe a dceru ještě kupuji ovesné, rýžové a sójové nápoje, nejčastěji v dm drogerii za bezkonkurenční cenu 30 až 35 Kč za litr. To jsme ale už mimo mlíko.

Se sýry je to zapeklitější. Těch spořádáme hromady. Malá zbožňuje Amálku, bereme kozí produkty z Ratibořic a tvaroh, sýry a jogurt z farmy Němcových v Netíně. Jednak tudy jezdíme na zahradu, druhak je mají v Brněnce na Libušině třídě. Líbí se mi, že jejich obaly od jogurtů (těch kilových) jsou vratné.

Máslo a tuky

Když je čas, ujíždím na másle domácím. Dost z másla peču, a proto vzhledem k ceně kupuju bio i nebio. Právě teď jsem si oblíbila máslo v Bille pod značkou našebio.
Co se týče dalších tuků, z kuchyně nepustím olivový olej (zvlášť ten domácí od Šimeho z Pakoštane) a do hry beru i olej avokádový nebo konopný. Zrovna ten konopný nabízí i český Cannaderm. Někdy mě baví dokonale vonící slunečnicový od Rapunzelu, bio ale zase nelokální. Jindy si dáme olej z dýňových semínek. Všechny zmiňované oleje v panenské podobě jsou ideální i do kuchyně maminek. Kapka kvalitního oleje přidaná k ovocnému / zeleninovému pyré zlepšuje vstřebávání vitamínů, a proto by panenský olej (olivový, dýňový, slunečnicový) neměl chybět v žádné miminkovské výbavičce.

Máslo domácí

Pečivo a těstoviny

Na poli slaného pečiva mám velkou rezervu. Dělat domácí těstoviny a chléb se mi téměř nedaří (má někdo volnou hodinu času na prodej?) a tak skoro všechno kupujeme. Rohlíky nejíme, prioritou je chleba. Ráda mám recept na irský chléb (viz. foto s máslem), který nevyžaduje kynutí, chutná skvěle a jeho vůně čas od času prostoupí moji kuchyni. Dopustit nedám na žitný chléb Pekařství Balabán z Veverské Bítýšky – taktéž dodávají do kohoutovické Brněnky.

Pak tu máme sladké pečivo, to je moje parketa. Průmyslové sladkosti nekupujeme. Snad jen kromě kvalitních hořkých bio čokolád (nejraději Vivani), rýžových polomáčených vaflí a teď naposledy i bio gumových medvídků z Německa. Raději napeču.
Mouku beru špaldovou celozrnnou jemně mletou z produkce Bioharmonie (kolem 68 Kč kilo) nebo tu výrazněji levnější (kolem 47 Kč kilo) z Albertu. Mám ráda i pohankovou od Šmajstrly a čas od častu ji smíchám s bio bílou hladkou. Vyrobit doma můžete od táčů, koláčů a buchet až po dětské piškoty. Ty ze Zemanky jsou sice fajn a moc dobré, ale za 50 korunek je jich v balení příliš málo.

UPDATE 16.7.
Pro mě a podle mě i pro děti jsou akceptovatelné průmyslové Bebe lodičky a sušenky od Sunarky. Když samozřejmě pominu ty bio pro děti od Zemanky. Trvají-li návštěvy na sladkém dárku ze supermarketu pro malou, radím zmiňované Bebe lodičky. Mají je všude a z hlediska složení je to jednou za čas snesitelný kompromis.

Cukr a sladidla

V této kapitole lze být bio, ale ne lokální. Znáte někoho, kdo v naší republice vyrábí sirup? Kukuřičný, pšeničný nebo špaldový by tu vyrobit jistě šel. Ale nedělá se. Nebo o tom nevím. Sirupy – od agávového po rýžový – dováží Country Life z Belgie, javorový, borůvkový a brusinkový od Bionebio jsou z Kanady.
Trošku lepší je to s cukrem. Třeba českou fruktózu a dextrózu koupíte u Asp. Tyhle dva se budou zrovna hodit maminkám v období prvních batolecích sladkých experimentů.

Co se ještě hodí maminkám

Do surovinových odstavců se mi nevešly kaše. Ty jsou v období kolem 8. až 15. měsíce věku zvlášť důležité. Skvělou a chutnou volbou jsou produkty Babio. Některým dětem chutnají i bio kaše od Hipp a některým dokonce kukuřično-pohanková instantní kaše. Je bezlepková, akorát je třeba dbát upozornění, že byla vyrobena v závodě, který zpracovává pšenici a vaječné těstoviny. Naší malé jsem ji dělávala s vodou nebo ovesným/rýžovým nápojem od jednoho roku. Pro Country Life ji ve Svitavách vyrábí Ing.Milan Horský. V jeho sortimentu jsou i těstoviny. Ty jsem tady v Brně v maloobchodní síti ještě nezachytila.

Mohla bych napsat další mraky bio lokálního textu, ale nenapíšu. I tak je toho ke čtení dost. Kdo se úspěšně prokousal až na konec, budiž pochválen. Já s psaním pro dnešek končím, jdu koulet tvarohové míčky a těším se na vaše komentáře!

UPDATE 16.7.

Koření

V zásadě si v kuchyni vystačím s málem. Základem jsou čerstvé byliny, které v průběhu léta nasuším. Bio semínka prodává Semo nebo Sonnentor, bio sazenice v kvetináčku na jaře má v nabídce třeba Navi. Pěstuji bazalku, meduňku, mátu, šalvěj, tymián, oregano, rozmarýn, na zahradě i libeček, pažitku, petrželku. Chybí mi jen majoránka, kterou pěstovala moje babička, fňuk. Krásně voňavou a čerstvou má v létě v nabídce Luční údolí (včetně dalších čerstvých bylinek).
Kupovat musím sůl, pepř, občas chilli, nové koření, semínka řeřichy a vojtěšky – vše nejraději od Sonnentor, daří se jim udržet perfektní kvalitu za fajn cenu. Až pojedete do Chorvatska, stavte se na trhu (je v každém městečku, vesničce) a kupte fíky navlečené na niti s bobkovým listem. Nepřekonatelné! A kdo si rád zacestuje, vavřínový prales najde na Madeiře. Víc toho z koření doma nepotřebujeme. Občasné výlety do indické a asijské kuchyně řeším v bioTIPu, kde skoro všechny potřebné suroviny mají. A že to bude v tomto případě nelokální, to ani nemusím zdůrazňovat.

UPDATE 18.7.

Kaji se, že jsem úplně zapomněla na Tišnovské trhy. Počínaje 13. červnem a 31. říjnem konče (pro letošek) si každou sobotu můžete pro lokální a bio produkty zajet do Tišnova. Seznam prodejců pro dané datum najdete aktuálně na zmíněných webových stránkách. Stojí to za to!

19 komentářů k Téměř Vesničan(kou) v Brně

  • avatar Hliněná Eva

    Mám dotaz,zda někdo dělá chléb s různými semínky.Já si chleba peču již dlouho,ale nyní jsem si koupila konopné semínko neloupané a chtěla bych si je přidávat do těsta na chléb,ale nevím kolik jich tam dát.Má někdo zkušenost a poradí?Jestli ano,prosím odpověď meilem.Děkuji.

  • Pan Janša na uvedeném mailu nabízí vejce ve Frýdku-Místku a okolí (je z Vojkovic u Frýdku-Místku). Cena 4 Kč za kus, a píše: Z původního hospodářství už jsem jen drobnochovatel slepiček. Volný výběh na louku, přírodní krmení a v noci slepice spí na hřadách. Naprosto nesrovnatelné s kleci, kde je trýzní.
    Být poblíž, beru hned plato…

  • pro domácí vajíčka si můžete napsat na jansajindrich@seznam.cz

  • avatar Vajíčko

    Domácí vajíčka přímo od chovatele, pište.

  • avatar Vajíčko

    Domácí vajíčka můžete nakupovat u mně.
    Mailujte.

  • […] Vesničanka Věruška má jasno! – přečtěte si skvělé tipy z Brna […]

  • Ahoj Ajus, používám 250 g hladké bílé pšeničné a 200 g celozrnné špaldové jemně mleté podle receptu, který mi kdysi ještě na FoodLife poslala jedna čtenářka, originál tady: http://www.foodlife.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=3122&Itemid=115

    Poměr se mi osvědčil a taky mi nejlíp funguje do těsta to mléko s citronovou šťávou. Chléb je rychlovka, není moc nadýchaný, trošku mi připomíná zdejší chléb moskevský. Ráda jej občas dělám.

  • avatar Ajus

    Ahoj Verusko,

    moc zajimavy clanek, dekuji za nej. Ja momentalne ziju v Irsku a zajimalo by me, jak delas ten Irsky chleba (tady je totiz hodne jina mouka nez v CR, tak jen me zajimalo, jakou pouzivas ceskou mouku a v jakem pomeru…) Dekuji!

  • Ano, máš pravdu, dneska se na bio kdekdo snaží hlavně vydělat. Jenže pak se přijedeš kouknout na farmu a zjistíš, že existuje někdo, kdo si s kvalitou dá tu práci a pak je jasné, že svoje výrobky nemůže prodat za pár korun v supermarketu. Mají totiž vážně cenu. A nemusí jít nutně o bio.
    Ale abych tu nekopala jen za to bio, i my kupujeme občas eidam s madelandem a průmyslový toustový chléb :) Shrnula bych to asi tak, že všeho s mírou :) Jo a co se týče toho výprodeje, dá se v něm vážně nakoupit bio zboží za pár korun akorát s krátkou spotřebou. A já toho hojně využívám!

  • É, logistická chyba – samozřejmě na úkor přišlo to ekologické pěstování:-)

  • Věruško – píšeš:-), že rozpočet se nezvýšil – což ráda věřím, protože většina lidí každý den nakupuje a jí spoutu blbostí, co jsou výživově a mnohdy i chuťově úplně OUT. A pak je tu menšina (vypadá to však, že stále početnější), co trošku přemýšlí nad tím, co si strká do pusy.
    Špaldovou mouku jsem minule namíchala do muffinů. Koupila mi ji babička ve výprodeji za směšných 10 Kč. Za těch 80, co stála původně, bych si ji nekoupila.
    Stejně tak si nebudu ten strááášně dobrý bio kozí sýr kilo za čtyři stovky dopřávat každý den, když stejně vystačím s o polovinu levnějším Madelandem (anebo tolik zarhovaným a ještě levnějším Eidamem).
    Abych se tak nějak konkrétně vymáčkla, vyhazovat peníze za něco jen proto, že to je „bio“, „zdravější“ a „lepší“ je trochu samoúčelné. Ať mi nikdo nevykládá, že náklady na vypěstování bio pšenice jsou více než dvakrát vyšší než na nebio a že je o tolik zdravější. Podle mě je to hlavně výnosný byznys, kdy za nálepkou „pro lepší životní prostředí a šťastnější zvířátka“ skrývá předražený výrobek.
    Samozřejmě jsem pro ekologické pěstování plodin a co nejyšší životní úroveň zvířat, bohužel při dnešním bio trendu jako by tento základ byl odsunut na úkor vydělávání peněz.

  • olinko, klidně tykej! taky jsem byla studentkou a úplně to chápu. Zkus (snad nebude vadit tykání) se na to podívat z druhé strany. Je nutné se denně cpát pečivem? Spokojíš se s kilem mouky (ať už té bílé nebo celozrnné) za měsíc, nebo ne? Založíš si pracně malou zeleninovou zahrádku nebo raději mrkev koupíš v supermarketu? I s omezenými financemi máš myslím na výběr. Akorát šířka výběru není tak velká. Je to zvláštní, ale náš rodinný rozpočet se po pozvolném přechodu na lokální a bio produkty nijak výrazně nenavýšil. Je to taky o životním stylu. Prostě místo hromady uzenin, tavených sýrů a bílého pečiva dáváme přednost surovinám jiným. Podle nás kvalitnějším, hodnotnějším a možná i dražším. Když koupíš půl kila salámu, vyjde tě to stejně jako hromada skvělé lokální zeleniny a kilo mouky za padesát k tomu.
    Samozřejmě peníze v bio hrají roli. Dnes už je to business. Svého studenstkého času jsem měla tak akorát na chleba a triko ze sekáče. Jenže to taky bio nebylo a spousta lidí ještě obdělávala své zahrady. Vždyť naši rodiče do obchodu pro zeleninu a ovoce nechodili, výjimku snad tvořily mandarinky a banány. I mlíko se bralo od krav sousedů (v Modřicích, tam, kde teď stojí brněnská Olympie) a i z toho kupovaného se po svaření tvořila na povrchu pěkná smetanová čepice.
    Ano, je to opravdu na dlouhou diskusi :)

  • Věruško, na jednu stranu oceňuju Vaši snahu živit se lokálními a doma pěstovanými produkty (zelenina, ovoce a vajíčka od babičky i pro mě nade vše), na druhou stranu se mi zdá, že to ženete trochu do extrému. Dát přes 50 Kč za kilo mouky (sebevíc bio), to se Vám ty buchty pěkně prodraží. Neberte si to ale zle :-) Hold z pohledu studentky je bio setsakramentsky drahý špás. Chápu ale, že když máte malé děti, jsu priority jinde.
    Otázka k zamyšlení: kolik insekticidů, fungicidů, herbicidů, dusičnanů, hnojiv a jakých ještě s*aček (s prominutím) musíme mít ve svém těle my, kteří jsme byli jako malé děti živeni v dobách totality, kdy se na nějaké omezování těchto prostředků v zemědělské výrobě absolutně nedbalo? Ale celá problematika by asi byla na delší diskuzi :-)

  • No jasně Millie, domácí výpěstky jsou na prvním místě. Díky za tip! Příští rok si majoránku hodlám vysadit na zahradu a doma v květináči to asi taky zkusím. Majoránky totiž u nás není nikdy dost :)

  • avatar Millie

    A co si vypěstovat majoránku doma? Bydlím v bytě…jde to i v květináči žádný strach :-) Ověřeno…

  • Ichko, my jezdíme do Pakoštane ke známým, kteří mají olivový sad, takže olivový olej z první ruky. Že je báječný :) A dělají taky svůj pršut, když jsem jej poprvé ochutnala, nedal mi spát (svojí lahodnou chutí, ale taky umí pěkně ležet v žaludku, když se to s ním přežene). Díky za tip na Šošůvku, hned jak bude příležitost, zajedem se tam podívat. Jsem ráda, že v Brně na vesnici nejsem sama :)

  • avatar Ichko

    Koukám, že máme docela dost stejných zdrojů, nejvíce mě překvapil ten olivový z Pakoštane – vozím si odtamtud domácí pravidelně každý rok. Pro kozí produkty chodím buďto k jedné paní na Zelňák (mívá mléko, nepravidelně i tvaroh), kousek od Brna pak v Šošůvce http://www.sedlakkozy.cz , mají moc dobré sýry a bryndzu, řekla bych, že i levnější než z Ratibořic, ale ty jsou zase snadno dostupné. Jinak chválím, že se na téma „vesničanství“ někdo koukl taky mimopražskýma očima:o)

  • cuki díky, ještě jsem dnes aktualizovala info o koření

  • věri, tleskám! :) bomba. dám do odrobin, nebo připojím k původnímu článku :) je fajn, kdyý v tom člověk není sám. tyhle úvodní tipy na start, človeku alespoň otevřou oči… ,)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>