- U Věrušky v kuchyni - http://blog.veruska.cz -

Ovocný chlebíček? Jedině citrónový bochníček

Citrónový bochníček

Recept na ovocný bochníček mám ještě z dob na FoodLife. Prošel ale významnou proměnou. Vyladila jsem si jej pro můj jazyk. U nás doma nemůže chybět v žádnou předvánoční dobu a nechápu, že jej na blogu ještě nemám. Spěchám to napravit.

Citrónový bochníček

na 1 srnčí hřbet

225 g mouky (já 100 bílé pšeničné polohrubé, 50 g pohankové, 75 g špaldové hladké), 90 g másla, 30 g olivového nebo řepkového panenského oleje, 3 vejce, 180 g tvarohu (toho plnotučného v kostce nebo sáhněte po tvarohu z farmy Němcovy, ale ne že jej polovinu ještě před pečením sníte), 2 vrchovaté lžičky bio prášku do pečiva, 180 g cukru (třtinový tmavý), 1 vanilkový cukr, 1 bio citrón, 50 ml plnotučného mléka, 1 lžíce rumu (lze vynechat), 2 lžíce moučkového cukru, kandované ovoce a rozinky dle libosti nebo vůbec žádné

 

Citrónový bochníček - kousek

Sezam místo krupice

Zkoušeli jste někdy vysypat formu při pečení buchty místo moukou třeba sezamovým semínkem? Nedávno mě k tomu inspirovaly paní kuchařky ve školce. Jo, ve školkové jídelně se můžou dít i takové věci.

Celým zrnem proti nemocem

Zase celozrnná mouka a panenský olej, kde na to má člověk pořád brát? Už je to tak, utrácím za celozrnné mouky, kvalitní oleje a kdejaké sirupy. Tělo dostává co mu dělá dobře a na oplátku zůstává jakž takž funkční.
Farmaceutické firmy ze mě nemají radost. Už dávno nestojím fronty v lékárně na prášek, co by mi pomohl od toho či onoho neduhu. Umělé vitamíny prakticky nejím, nepolykám pilule na trávení, ani na cholesterol (byť v této kauze jsem si vysloužila zdvižený prst), ani na vysoký tlak. Není mi špatně po jídle ani před ním, netrápí mě migréna, nemám alergii a když jde kolem viróza, dám si zázvor, napářku a ležím. Ono mi to funguje.

Proč používám špaldovou mouku raději než bílou pšeničnou si nakonec můžete přečíst v následujícím Apetitu, vyjde někdy v půlce prosince. A tady na blogu vás další celozrnná agitace taky nemine 😉 Nechci skončit jako celiak a tak do všeho montuju ještě pohanku a peču celozrnně co to dá.

Opilý bochánek se sušeným ovocem

Tak si pojďme dát ještě jeden ovocný chlebíček. Tento dělám v domácí pekárně a už jsem tady o něm psala. Opilý bochánek ve verzi vonící ciderem můžete zkusit i bez alkoholu (místo něj použijte jablečný mošt) a taky jde péct běžně v troubě.

Obsahuje samé dobré věci, co jiného lze říct o meruňkách, goji a dalším sušeném ovoci. V kombinaci s vejcem a celozrnnou moukou z něj vytvoříte sacharidovou bombu se špetkou bílkovin, co se báječně hodí jako dopolední žákovská svačina. Do svačinového boxu  školákovi k tomu přibalte pita chléb (ideálně celozrnný) plněný šťavnatým masíčkem (kvalitní šunka, zbytky pečeně, pošírované kuřecí, prostě co máte právě k dispozici), červeným nebo bílým krouhaným zelím, pórkem, cibulkou, nasekanou čekankou… Přidejte oblíbený dresink, třeba hustý jogurt smíchaný s koprem, kapkou olivového oleje a dijon hořčicí a máte sváču, se kterou dítko vydrží být aktivní možná i přes oběd. Ale to už odbíhám jinam. Pěkný advent!

Mohlo by Vás zajímat:
Rumový marcipánMarcipán, perníčky, celozrnné linecké a štola Chutné dárky na poslední chvíli Ořechovská vánočkaOřechovská vánočka