Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Živá ořechová koule

Raw kuličky s ořechy a semeny

Tepe to v ní životem každým coulem, tedy soustem. Aplikací následujícího postupu ukoulíte raw pochoutku. Připravte se na ořechově sytou smršť.

Živá strava (raw food)

je dalším výživovým směrem. Nebojte, brouky a červíky tady teď vynecháme. Vitariáni – zastánci raw food – jedí jen a pouze stravu tepelně neupravenou respektivě takovou, která prošla úpravou maximálně do 42 stupňů Celsia. Suroviny tedy konzumují obvykle v syrovém stavu, nebo si připravují různé pochoutky sušením v troubě. Je jim po takovém krmení dobře a já říkám proč ne, když to někomu vyhovuje.

Pak je tu druhá strana těch, co v zaměření se pouze na živou stravu nevidí žádný smysl. O tom, který z výživových směrů je ten jediný správný bychom mohli dlouze diskutovat. Vyberte si prostě to správné dobro ušité na míru pro vás a to si užívejte. Já beru od každého něco. Ze živé stravy je u nás doma hitem tahle koule.

Raw kuličky postup přípravy

80 g slupky zbavených mandlí, 20 g slunečnicových semen, 120 g vlašských ořechů, 10 g nemletého máku, 25 g kakaového másla, med

  • Do nádoby mixéru dejte mandle, ořechy, mák a semena. Rozmixujte najemno – kuličky máku se vám takto nepodaří namlet, spíše se rozmístí do hmoty, a to je právě fajn.
  • Kakaové máslo rozpusťte v misce nad parou a přidejte do směsi společně s jednou lžící medu. Znovu promixujte a ochutnejte, případně doslaďte medem.
  • Tvarujte koule, které skladujte v nezakryté nádobě v lednici. Vydrží tam věčnost. Teda dokud je nesníte.
  • Před konzumací se mi osvědčilo koule nechat chvíli při pokojové teplotě povolit. Rozvine se více jejich ořechovo-kakaová chuť.

Jde to i bez kakaového másla?

Chápu, kakaové máslo není zrovna věc, co máte furt ve spíži. Ano, jde to i bez něj. Hmota neztuhne tolik, bude lepkavější a více ořechovější chuti. Kakaové máslo dává koulím tajuplný kakaový nádech a k tomu taje už při 36 stupních, takže jej lze rozpustit šetrně nad parou. O kakaovém másle jsem psala více v článku o cukroví.

Takže za pokojové teploty je tuhé, drží tedy koule pěkně pohromadě. Můžete jej ale celkem snadno vynechat, vytvarovat z ořechové hmoty koule a ty na povrchu obalit sezamovými semeny – nebudou pak tolik lepit. V tom případě ale doporučuji přidat více máku a ubrat vlašských ořechů, je to tak chutnější. Musíte ovšem nejdříve zvlášť pomlet mák a pak vše ostatní. Ve větším množství by už nenamleté kuličky máku rozbíjely strukturu hmoty.

Raw kuličky

Ořechy a semena jsou pro vitariány zdrojem cenných bílkovin a tuků. Jako bonus pak přistupují minerály, například vápník z máku, draslík z mandlí nebo železo ze slunečnicových semen. Přiznávám, raw food nápady nemám tak úplně ze své hlavy. Inspirovala jsem se tady.

Mák, med i oříšky mohou být alergen. Zkoušejte je u malých dětí postupně. Můžete poprvé maličko ochutnat po dovršeném prvním roce a sledovat reakci. Každopádně riziko vdechnutí u namleté směsi jaksi nehrozí, takže tady máme ve hře fakt jen případnou alergii.

Koule se báječně hodí jako rychlá sváča, co zažene chuť na sladké, nezvedne prudce hladinu cukru v krvi a celkem zasytí. Kdybych o nich věděla o pár let dřív, přibalila bych si je jako pohotový zdroj energie do porodnice. Tohle je totiž mnohem lepší varianta, než cpát se průmyslovými sladkostmi. A hlavně JE DOBRÁ!

Mohlo by vás zajímat:
Makový koláč s povidlyMakový koláč s povidly AmlouArganový olej a pasta z mandlí Kaše ovesnáNaše snídaňové kaše

11 komentářů k Živá ořechová koule

  • Majko nikoliv, protože kokosový tuk má nízký bod tání a při pokojové teplotě je prakticky tekutý – koule potřebují držet pohromadě. Ale lze kakaové máslo a med nahradit jednou lepivou surovinou, a to jsou datle. Pokud koupíte moc vysušené datle, nechejte je máčet ve vodě, ať se nasají a jsou měkčí. Pak je zamixujte do oříšků.

  • avatar Majka

    Šlo by nahradit kakaové máslo kokosovým olejem?

  • Míšo, mandle prostě zalijte studenou vodou a
    nechte máčet, po půl hodině zkuste loupat.

  • avatar Míša

    Koule jsou super, kakaové máslo jim dodá výjimečnou chuť. Jen jsem se chtěla zeptat, jak docílíte oloupaných mandlí, aniž byste je spařovala vařící vodou – pak už asi nejsou raw – ale nevím, nejsem odborník na raw :)

  • […] obsahující kakaové máslo je velmi jendoduché připravit, příkladem budiž Živá ořechová koule, kde se vyskytuje jen několik ingrediencí a výsledek stojí rozhodně za […]

  • avatar Gabriela

    Děkuju mockrát za vysvětlení k tomu cukru i za radu ohledně kokosových kuliček bez kokosu:-)

  • Gabrielo, kokosový cukr vůbec nechutná kokosově. Jde totiž o nektar z květů kokosových palem :-) Ale nahradit jej můžete třeba třtinovým cukrem muscovado. A ty jáhelné kuličky od Hanky Zemanové jsou tak specifické právě díky kokosu. Pokud jej něčím nahradit, pak to musí být taky tak výrazné. Zkusila bych sezam a nebo opražená a nahrubo mletá slunečnicová semínka. To by mohlo fungovat.

  • avatar Gabriela

    Děkuji za odpověď. 20 kousků by mohlo stačit :-) Už se moc těším, až je vyzkouším.
    A s dnešní makovou bábovkou jste se mi vyloženě trefila do noty, protože mák já prostě můžu. Naopak nejsem velkou milovnicí kokosu a v této souvislosti mám na Vás ještě dva dotazy. Jednak, jestli kokosový cukr, používaný právě v té bábovce (ale nejen v ní) chutná klasicky kokosově a jednak, čím myslíte, že by se dal nahradit strouhaný kokos v jáhelných kuličkách podle Hanky Zemanové.
    Díky moc za všechny Vaše recepty a krásné povídání k nim.

  • Gabrielo, záleží jak velké kuličky budete dělat :-) U nás tak kolem dvaceti kusů.

  • avatar Gabriela

    Můžu se zeptat, kolik je asi kuliček z tohoto množství surovin?

  • Vypadá to fakt dobře :) Ořechy a semínka miluju :)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>