Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Raw pomazánka z avokáda a cukety

Pomazánka z avokáda a cukety

Jak jsem mohla tuto triviální kombinaci tak dlouho ignorovat? Dvě čerstvé suroviny a výlet do chuťových výšin.

Avokádo tvoří základ našich domácích zásob. I přesto, že je nelokální, sezónně naprosto out a vůbec se k nám do středozemí nehodí. Jenže – stejně jako banány – je avokádo globální potravina a konec konců při troše pěstitelského umu by se dalo vypěstovat třeba kousek na jihovýchod u našich slovenských sousedů. Když jim tam v poho rostou fíky a citróny… A pak že se planeta neotepluje.

Dobrá tedy, dnes budu sice nelokální, ale zase moderně RAW. Tedy syrová, tepelně neupravená. Nikoliv já, nýbrž moje dnešní pomazánka. Někdo možná řekne rovnou salát. Já toho hned vestoje u linky snědla celou půlku a nebýt mateřského pudu (pomazánka měla být večeří pro potomky), nejspíš by nezbylo ani sousto.

Pomazánka z avokáda a cukety

Stačí dvě prvotřídní suroviny a dobrá sůl, abyste ZA PÁR MINUT vykouzlili misku zdravé, chutné a totálně zelené pomazánky. Namažte si ji na co chcete a jestli máte slabost pro autentické chutě, klidně si ji dejte jen tak z misky, jako by to byl salát.

Avokádo patří k nejbezpečnějším

druhům, co se týká pesticidů vyskytujících se v konvenčně pěstovaném ovoci a zelenině. Avokádo je ovoce. Je dobrým zdrojem vápníku (kolem 24 mg na kus) a vlákniny (kolem 13 g na kus). Je také zásobárnou tuků, z nichž většina jsou nenasycené mastné kyseliny (ty máme rádi, o tucích víc tady) a NEOBSAHUJE CHOLESTEROL. Žádný.

Avokádovým bonusem

jsou karoteny a vitamín E, tedy antioxidanty podporující obnovu buněk a napomáhající odplavení toxinů z těla. Dále je přítomen vitamín B6 a také železo, které se z avokáda celkem dobře vstřebává díky přítomnosti dalšího významného vitamínu s písmenem C.
Železo v takové formě prospívá zejména dospívajícím dětem a těhotným ženám. Jinak je avokádo vhodné pro všechny. „Raději jedno avokádo, než jedno jablko“ píše na blogu slovenský výživový poradce Vlado Zlatoš. Jeho výživová teorie staví na tucích, jako hlavním zdroji energie. Sacharidy a bílkoviny jsou vedlejší a nedoporučuje je ani snídat. On vlastně doporučuje vůbec nesnídat. Ale zpět k pomazánce.

Pomazánka z avokáda a cukety

Jak nakoupit správné avokádo

Osahejte si jej. Měkké plody nechte v obchodě a jděte po těch TVRDŠÍCH, doma na lince za pár dní dozrají (pokud tedy nechcete avokádo spotřebovat hned). Dejte pozor na tmavé skvrny na slupce, které mohou značit nastartovaný proces hnití a stejně tak zkontrolujte oblast u stopky, kde se začíná projevovat plíseň nejdříve. Avokádo celkem v pohodě vydrží v lednici dle stádia zralosti i týden.

Cuketa v nejlepší kondici

Cuketu sklízejte malou, max. dvacet centimetrů dlouhou a kolem pěti šesti centimetrů v průměru. Kdo nepěstuje, kupuje nejlépe v bio kvalitě od farmáře.

Avokádo podélně rozpůlte, zasekněte nůž do pecky a vytáhněte ji. Vydlabejte vnitřek lžičkou a hned jej rozmačkejte s trošičkou citrónové šťávy (aby nezhnědlo). Přidejte nastrouhanou čerstvou cuketu (na hrubém struhadle) a osolte.

Při podávání se hodí posypat pomazánku restovaným (a případně namletým) slunečnicovým semínkem.

Pomazánka z avokáda a cukety

Klidně si to celé doplňte nějakým žervé a mít jej včera doma, nacpu tam čerstvý koriandr. Jó, není nad to, mít se takhle zdRAWě.

Mohlo by vás zajímat:
Chléb s tvarohovou pomazánkou s mrkvíTaková normální svačina AmlouArganový olej a pasta z mandlí Amlou Raw kuličky postup přípravyŽivá ořechová koule

6 komentářů k Raw pomazánka z avokáda a cukety

  • By ma nikdy nenapadlo že z cukety sa dá urobiť aj pomazánka a mať ju ako na raňajky :) … musím vyskúšať 😀 😀

  • avatar petra

    Ta pomazanka je fakt luxusni. Diky moc.

  • avatar Maruška

    Já přidám trošičku česneku a je to bájo………………..

  • avatar Gabriela

    Dlouho mě tento recept lákal a dnes jsem ho konečně vyzkoušela. Už jen osolené to bylo vynikající, ale přidané žervé a slunečnicová semínka udělaly z pomazánky opravdový chuťový zážitek. A přitom tak jednoduché na přípravu. Díky moc.

  • avatar Fany

    tak dlouho jsem hledala, až jsem našla, a jdu na to :-)

  • Jeeee, tak tu musím vyzkoušet. Avokádo miluju na všechny způsoby a ve spojení s cuketou? No mňam :-)

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>