Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Nejvláčnější třešňová bublanina

Třešně - v pozadí třešňová bublanina

Dělám bublaninu pokaždé jinak. Sázím suroviny od oka a proto taky nemůže být nikdy stejná. Nejhorší je ta suchá. Hledala jsem nejvláčnější variantu, abych si ji mohla jednou provždy zapsat. A našla. Běžím si ji sem honem blognout.

Sotva jsem tuhle bublaninu stihla dopéct, zmizela ze stolu. Stejně rychle, jako se na něm dopoledne objevila. Že rodině chutná, je ta nejmilejší kuchařčina odměna. Jenže za tu všechnu vláčnost tak trochu může vykradená lednička. A taky ta má touha po zdravějších buchtách.

Místo jogurtu jsem použila nízkoprocentní kysanou smetanu doplněnou kefírem a část másla nahradila olejem. Cukr krupice se podělil o místo s Glukopurem a prim hrála mouka špaldová. Příště zkusím ještě bezlepkovou variantu s moukou jáhlovou a pohankovou. A tento recept zakládám k mým bublaninám nejpodařenějším. Ať už použijete třešně, višně, meruňky, švestky, jahody nebo maliny, přeji vláčnou bublaninovou chuť!

Nejvláčnější třešňová bublanina

k odměření všech surovin v ml použijte odměrku na tekutiny. Množství vychází na pekáč o rozměrech 20×30 cm

200 ml hladké mouky (já 150 ml špaldové a 50 ml bílé pšeničné), 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva, 1 zarovnané lžička jedlé sody, 70 g tmavého cukru krupice (já 50 g cukru, 20 g Glukopuru), 1 sáček vanilkového cukru (já kupuji v dm drogerii), 125 ml hustého bílého jogurtu nebo použijte jako já 100 ml kysané smetany z nízkým procentem tuku plus 25 ml kefíru, 20 g rozpuštěného másla, 30 g řepkového oleje, 2 vejce, ovoce dle libosti v množství zhruba 350 g

Třešňová bublanina

  1. Smíchejte olej, máslo, jogurt (nebo kefír a kysanou smetanu) a všechny cukry. Metličkou dobře spojte a promíchejte.
  2. V samostatné misce odměřte mouku a smíchejte ji s práškem do pečiva.
  3. Zapněte troubu na 180 stupňů Celsia (horkovzdušně 160 stupňů.)
  4. Do tekuté směsi metlou zašlehejte jedno vejce po druhém tak, aby se každé vejce nejdříve se směsí dobře spojilo.
  5. K tekuté směsi přisypte polovinu mouky a dobře promíchejte. Pak přisypte i zbývající mouku a opět promíchejte.
  6. Pekáč vyložte pečícím papírem, vylijte na něj těsto a na povrch poskládejte omyté a osušené ovoce. Švestky a meruňky se hodí předtím i pokrájet.
  7. Pečte 25 až 30 minut.
Mohlo by Vás zajímat:
Sušená šunka s jahodovým přelivemJahodová střela se šunkou Nejlepší jahodová bublanina Rebarborové bochánky

8 komentářů k Nejvláčnější třešňová bublanina

  • avatar Pavla

    Věruško, úžasná bublanina! Vláčná..trošku jsem některé věci pozměnila podle toho, co jsem doma našla a místo třešínek jsem dala špendlíky a lehce bezinkového džemu. Musím říci, že je to snad nejlepší bublanina, co jsem kdy jedla :)

  • Hano, kokosový olej úplně nejrychleji koupíte asi v dm drogerii. A pak v každé dobré zdravé výživě. Já si jej mažu po ránu na obličej a pak kousek dám na ranní kaši. Fajn je i do musli nebo do domácích musli tyčinek. Kokosový olej je tepelně stabilní, takže se hodí i ke smažení, pokud vám nevadí intenzivní kokosová vůně a pak i lehce kokosová chuť.

  • avatar Hana

    Věrko, prosím, kde mohu koupit kokosový olej a do čeho se hodí?

    Díky. Hana

  • Iveta: je paráda, když něco tak dobře funguje :) díky!

  • avatar Iveta

    Vierka,musim pochvalit tento recept…naozaj vyborny.
    Rada peciem zdravsie verzie kolacov a tento je velmi chutny….aj so slivkami :-)
    Dakujem a tesim sa na dalsie dobroty!
    Iveta

  • Katko, používám lisovaný za studena. Řepkový je celkem neutrální, ale slunečnicový je velmi výrazný, je lepší jej dávat jen trochu.
    Já díky za ohlas :)

  • Veruško, repkový olej používaš lisovaný za studena alebo ten bežný?
    Ja iný ako extra virgine v domácnosti nemám, tak ma zaujímalo, akému oleju dávaš prednosť ty. Skúšala som bublaninu aj so slnečnicovým aj s repkovým – samozrejme, oleje lisované za studena majú veľmi výraznú chuť, ale aspoň mám pocit, že jeme zdravšie. Okukala som u teba a kúpila si kokosový olej – je geniálny – dodáva jedlám fantastickú chuť a vôňu. Díky za tip. Pekné leto s drobcami.

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>