Věruška na Facebooku


Nakupuji také na...


Blog běží, díky...

Čočkový dhal

Dhal z červené čočky se zeleninou

Dhal je luštěninové jídlo z jednoho hrnce, které názorně ukazuje, jak lze z jednoduchých surovin vytvořit skvostný a levný pokrm.

Levně a luxusně?

Luxus zalevno je zdánlivě neslučitelná dvojka. Na tuhle notu hrají všemožná módní šméčka a my víme, že se to obvykle dost rychle proflákne. Luxus zalevno v jídle ale může fungovat. Doba pokročila a nejspíš už jste od někoho slyšeli nahlas říkat, že nejdražší nemusí se nutně rovnat nejkvalitnější a že slušně najíst se dá i za pár korun. Fráze?

Vybavte si základy indické kuchyně

Hodně luštěnin, zeleniny, sýra co si sami vyrábí, sem tam maso, placky, rýže a ŠIROKÁ ŠKÁLA KOŘENÍ, co to všechno spojuje. Umět používat koření je hned po zvládnutí základních kuchařských praktik to nejdůležitější, co pro úspěch v kuchyni potřebujete. Kupříkladu u nás doma (a taky u všech návštěv) je hitem cokoliv, v čem je obsažena směs koření garam masala, byť v tom jídle plavou například nepopulární růžičkové kapustičky. Stejným kořeněným trikem jsem naposledy pro kapustičky nadchla i účastnice jóga víkendu na Blatinách.

Pojďme si posvítit na jeden z indických pokrmů, který vše výše uvedené názorně demonstruje. Jmenuje se dhal, stojí na prach obyčejných luštěninových základech a je z jednoho hrnce, tedy totálně NENÁROČNÝ NA PŘÍPRAVU  – časově i finančně. S tou správnou kořeněnou kombinací vytřískáte  z luštěnin maximum a z našinci mnohdy opovrhovaného jídla bude hvězda večera 😉 Kdybych dhal znala jakožto studentka, stravující se hrdě sama na privátě/kolejích, oslňovala bych s ním spolubydlící snad každý den.

Čočkový dhal

Samozřejmě si následující recept můžete vytunit do vyššího levelu. Zkoušet různé druhy luštěnin nebo přidávat a střídat různé druhy masa a dávat tomu jídlu další a další výživový rozměr, a taky finanční. Ode mě se teď dozvíte základ, od kterého se pak lze všemy možnými směry odpíchnout, ju.

A co Dál?

Správný recept na dhal neexistuje. S dhalem je to jako s receptem na vánoční bramborový salát. Každý má ten svůj, zaručeně nejlepší a každý se maličko liší od těch ostatních. Jisto jistě můžeme říct, že základem pro dhal je půlená luštěnina a výrazné RESTOVANÉ KOŘENÍ, jehož část se obvykle přidává až ke konci vaření. V dhalu by neměl chybět také čerstvý koriandr – poslouží při servírování. Komu tahle výrazná bylinka přece jenom nesedí, nasype si tam hladkolistou petržel. Taky dobrý 😉

Dhal v sanskrtu prý znamená rozdělit nebo rozpůlit, takže významově  ukazuje na luštěniny, ze kterých se vaří. Červená a zelená čočka, hrách, mungo a další fazole, cizrna, jakákoliv luštěnina, co se dá půlit, může být základem pro dhal. Většinu luštěnin však musíte dopředu máčet, aby se vám pak rychleji uvařily. Máčet nepotřebuje červená čočka a pak všechno z konzervy. Na konzervy my nehrajeme (teda jenom v nejkrajnějším případě), tudíž si teď ukážeme, jak uvařit dhal s červenou čočkou.

Chcete rozpis na dvacet osob? Ne? No dobře, tak teda pro čtyři.

Dhal z červené čočky

  • 80 až 100 g žluté cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 1 lžíce nahrubo sekaného zázvoru
  • olej
  • 2 lžičky hořčičných semen
  • 4 lžičky koření garam masala
  • lžíce kurkumy
  • chilli – není nutné
  • sůl
  • 200 g červené čočky
  • 250 g brambor
  • zhruba 300 g zeleniny: růžičky z jednoho květáku nebo brokolice a k tomu mrkev nebo růžičková kapusta nebo použijte mraženou směs (ideálně vlastní)
  • 4 vejce k podávání
  • placky k podávání (případně rýže)

Čočkový dhal

Cibuli společně s česnekem a zázvorem krátce rozmixujte v mixéru – musí zůstat kousky. Směs vhoďte – část si můžete nechat na konec – na rozpálený olej (použijte hlubší hrnec) a restujte na středním a posléze mírném plameni. Buďte ve střehu, ať se cibule nepřipálí. Po desíti až patnácti minutách přisypte koření – garam masalu, kurkumu a případně chilli. Krátce orestujte.

Až se koření rozvoní, přisypte propláchnutou čočku, očištěné a na drobné kostičky nakrájené brambory a mrkev, na kousky nakrájený květák nebo brokolici, případně růžičkovou kapustu. Osolte, zalijte vodou (asi 800 až 1000 ml), zahřejte a vařte do rozvaření čočky a změknutí veškeré zeleniny.

Na závěr se pro větší pikantní efekt přidává část cibulovo-česnekovo-zázvorové směsi, pokud jste si ji nechali stranou. Pak už nevařte.

Podávejte s vejcem vařeným natvrdo nebo se zastřeným vejcem. Zdobte čerstvým koriandrem (či petrželkou) a nabírejte čerstvými plackami naan nebo čapátí. Podáváte-li s rýži, hodí se lžíce.

Bude se hodit

  • Pamatujte, že indické placky je vždy třeba konzumovat čerstvé, jak vychládnou tvrdnou nebo gumovatí.
  • Místo vejce natvrdo, podávejte dhal třeba s restovaným kuřecím masem. Maso nakrájejte na kostky a nechte dojít pokojové teploty, než je hodíte na olej. Na rozpáleném oleji orestujte nejdříve trochu garam masaly a pak přihoďte maso. Orestujte a podávejte s dhalem.
  • K dhalu se také hodí sýr paneer. Ten se dá jednoduše vyrobit i doma. Recept si nastudujte na blogu u Michaely.
Mohlo by vás zajímat:
Pěna z červené čočky s kopřivami - detailPěna z červené čočky s kopřivami Pesto z polníčku a medvědího česnekuPesto z medvědího česneku Rebarborový crumble s kokosem a vanilkovou omáčkouRebarborový crumble s vanilkovým pudinkem

4 komentářů k Čočkový dhal

Komentář

  

  

  

Můžete použít tyto HTML tagy

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>